معرفی وبلاگ
سلام ،‌ خوش آمديد . در اين وبلاگ موضوعات زير مطرح مي شوند : اطلاعات ايران شناسي (معرفي شهرهاي ايران به تفكيك هر استان) - تاريخ ايران - ادبيات ايران زمين - جغرافياي ايران - گالري تصاوير و ... منابع وبلاگ => نرم افزار مرز پر گهر - سايت هاي : نماي ايران ، كتاب اول ، ساجد ، سازمان ميراث فرهنگي استان اصفهان ، پارست ، مؤسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران ، گنجور دات نت
لينك دوستان
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 1530105
تعداد نوشته ها : 1100
تعداد نظرات : 27
Rss
طراح قالب

موسسه تبيان - ايران شناسي

Translate
لينك دوستان تبياني
پيج رنك

عمليّات ظفر 3 در تاريخ 25/8/66 با رمز مبارك «يارسول‌الله(ص)» در منطقۀ دربنديخان واقع در جنوب استان سليمانيه و بخش سنگاو از استان كركوك و با هدف انهدام تأسيسات نظامي و اقتصادي دشمن آغاز مي‌شود.رزمندگان تحت امر قرارگاه رمضان، متشكل از تيپ 75 ظفر نيروز زميني سپاه پاسداران و پيشمرگان مبارز كُرد (شاخة سليمانيه)، با حمله به مواضع دشمن، تعدادي از آنها را كشته و زخمي مي‌كنند.


رزمندگان اسلام در يك يورش بي‌امان تأسيسات نيروگاه سد دربنديخان را به تصرف درمي‌آورند و با انهدام 70 درصد از تأسيسات اين سد، بخش وسيعي از عراق را در خاموشي فرو مي‌برند. با تداوم عمليّات، كنترل كامل جادة اصلي سليمانيه ـ بغداد در منطقۀ باني خلال به دست توانمند قواي اسلام مي‌افتد. مقرّ فرماندهي و واحد توپخانۀ لشكر 36 از سپاه يكم واقع در 70 كيلومتري جنوب شهر سليمانيه و غرب جادة سليمانيه ـ بغداد بطور كامل منهدم مي‌شود. همچنين در اين تهاجم چندين دستگاه تانك از يگان زرهي و چندين خودرو نظامي در پارك موتوري اين لشكر به آتش كشيده مي‌شود. با اجراي آتش پرحجم روز مركز لجستيكي و پشتيباني اين لشكر، خسارات جبران‌ناپذيري به دشمن وارد مي‌شود.
همزمان با عمليّات ظفر 3، پادگان بردشت، هدف گلوله‌هاي توپ قرار مي‌گيرد و منهدم مي‌شود. اين پادگان محل استقرار و سازماندهي نيروهاي جيش‌الشّعبي عراق و در حدفاصل سيدصادق ـ كاني يانكه و 30 كيلومتري شهر دربنديخان واقع است. اين پادگان وظيفه سركوب مردم مستضعف كُرد منطقه را برعهده داشت كه با انفجارهاي مهيب، تمام تجهيزات و امكانات آن به خاكستر تبديل مي‌شود.
نيروهاي اسلام در ادامة عمليّات ظفر3، مواضع دشمن را در بخش سنگاو مورد حمله قرارمي‌دهند و پس از فشار گازانبري، آنها را محاصره مي‌كنند. يك ستون از نيروهاي دشمن را كه قصد كمك به نبروهاي محاصره شده را داشتۀ مورد هدف واقع و تلفات و خسارات سختي به آنها وارد مي‌سازند.

نتايج عمليّات
پايگاهها و تأسيسات منهدم شدۀ دشمن:
انهدام مركز پشتيباني و مقر فرماندهي لشكر 36 پياده.
انهدام تأسيسات نيروگاه سد دربنديخان.
انهدام 12 پايگاه حفاظتي دشمن در اطراف دربنديخان.
كنترل موقت جادة سليمانيه ـ بغداد در منطقه باني خلال.
تجهيزات منهدم شدۀ دشمن:
يك فروند هلي‌كوپتر.
105 دستگاه انواع خودرو نظامي.
چندين دستگاه تانك و نفربر.
تعداد كشته و زخمي دشمن:
بيش از 700 نفر.
تعداد اسرا:
50 نفر.
غنايم:
مقدار زيادي سلاح سبك و نيمه سنگين و مهمات مربوطه.

عمليّات ظفر 5 در تاريخ 22/10/66 با رمز مقدس «يا‌زهرا(س)» در عمق 200 كيلومتري خاك عراق (استانهاي كركوك، دهوك و دياله) با هدف انهدام مراكز نظامي دشمن شروع مي‌شود.
رزمندگان اسلام متشكل از تيپ مالك اشتر و گردان شهادت ـ كه از مدتها قبل نزديك مرز تركيه و در ميان كوهستان آماده حمله بودند ـ با همكاري حزب دمكرات كردستان عراق در نخستين ساعات بامداد از سه محور (عماديّه ديرلوك، ديرلوك ـ شيلاديزه وكلاتي ـ ديرلوك) به مواضع دشمن يورش مي‌برند.


رزمندگان اسلام در محور اول با هجوم به پايگاههاي مستقر در اطراف شهر ديرلوك، واقع در استان دهوك، ضربات سهمگيني به دشمن وارد مي‌آورند و كلية راههاي ارتباطي از جمله جادة مهم عماديه ـ ديرلوك را قطع و هرگونه عكس‌العمل را از بعثيان سلب‌مي‌كنند و پس از قلع و قمع ارتش عراق، پيروزمندانه وارد شهر ديرلوك مي‌شوند. مراكز دولتي، نظامي، ساختمان استخبارات مركز حزب بعث و بخشداري اين شهر به آتش كشيده مي‌شود و رزمندگان با حمله به پايگاههاي مستقر بر كوههاي مشرف به ديرلوك 4 مقر گردان را تصرف مي‌كنند و علاوه بر كشته و زخمي ‌كردن بيش از 500 نفر از دشمن، تعداد 260 تن از آنها را به اسارت در‌مي‌آورند. همچنين 36 پايگاه حفاظتي مشرف بر شهر را منهدم مي‌كنند و تعداد 7 دستگاه خودرو نظامي، يك دستگاه نفربر زرهي صدها قبضه سلاح سبك و نيمه‌سنگين را به غنيمت مي‌گيرند.
رزمندگان عمل‌كننده در محور دوم، پايگاه مندليه در 7 كيلومتري شهر كركوك در 150 كيلومتري عمق خاك عراق را مورد حملة بي‌امان خود قرار‌«ي‌دهند و ضربات سختي در اين محور به دشمن وارد مي‌آورند. تكاوران تيپ 75 ظفر و نيروهاي حزب دمكرات كردستان عراق، در محور دوّم به گردان 16 از تيپ 22 حمله مي‌كنند وعلاوه بركشته و مجروح كردن 200 نفر از دشمن، 80 نفر از آنها را نيز به اسارت مي‌گيرند. همچنين چندين دستگاه تانك و نفربر، 20 دستگاه كاميون و ديگر ادوات نظامي دشمن را در اين محور منهدم مي‌كنند.
نيروهاي تحت امر قرارگاه رمضان در محور سوّم، همزمان با محور اوّل، مراكز فرماندهي، ستاد، ترابري مهندسي، مخابرات و ديگر مراكز لشكر 21 عراق را واقع در منطقة «ميدان» (استان دياله) به ميزان 40 درصد منهدم مي‌كنند. تعداد 7 دستگاه لودر، 26 دستگاه خودرو‌نظامي و يك انبار مهمات به آتش كشيده‌مي‌شود و بيش از 150 تن از افراد بعث به هلاكت مي‌رسند.
تكاوران تيپ 75 ظفر سپاه‌پاسداران و نيروهاي حزب دمكرات كردستان (شاخه سليمانيه)، در جريان يك كمين در محور سليمانيه ـ كركوك، 30 تن ديگر را به هلاكت مي‌رسانند و 8 تن را به اسارت مي‌گيرند.
مرحله‌ دوّم عمليّات ظفر 5
مرحله دوم اين عمليّات، در نخستين ساعات بامداد مورخ 23/10/66 آغاز مي‌شود و قواي اسلام باشنيدن رمز مبارك «يازهرا(س)» اقدام به پيشروي در محورهاي ديرلوك ـ شيلاديزه و ديرلوك ـ عماديّه مي‌كنند. رزمندگان تحت امر قرارگاه در زير بارش شديد برف، هجمه خود را در خطوط منتهي به شهر عماديّه (در 30 كيلومتري شهر ديرلوك) گسترش مي‌دهند و خسارات و تلفات جديدي را بر دشمن شكست خورده وارد مي‌آورند و يك پل مواصلاتي را در اين محور منهدم مي‌كنند.
رزمندگان جان‌بركف در درگيري با نيرهاي كماندويي عراق، 700 تن از آنها را كشته وزخمي مي‌كنند و عده‌اي را به اسارت در‌مي‌آورند و در مسير پيشروي، كلية پايگاهها و پاسگاههاي حفاظتي دشمن را نابود مي‌كنند. همچنين قلعة مستحكم موسوم به كوائي را در 10 كيلومتري عماديّه به تصرف درمي‌اورند كه نفرات آن كشته، زخمي و يا اسير مي‌شوند. شهر شيلاديزه نيز در 20 كيلومتري جنوب شرقي شهر ديرلوك، هدف تهاجم رزمندگان اسلام قرار مي‌گيرد و نيروهاي مشترك، طي نبردي سنگين بيش از 40 پاسگاه و پايگاه دشمن را منهدم مي‌كنند و بر ارتفاعات مشرف به شهر شيلاديزه مستقر مي‌شوند. نيروهاي هوايي عراق درحالي كه نبردي سنگين در زمين جريان دارد، اقدام به حملات پراكنده مي‌كند كه يك فروند سوخو 22 آنان هدف آتشبار ضدهوايي قرار مي‌گيرد و خلبان آن به اسارت رزمندگان اسلام در‌مي‌آيد.


نتايج عمليّات
تأسيسات منهدم شدة دشمن:
مراكز دولتي و نظامي از جمله مركز استخبارات حزب بعث
36 پايگاه حفاظتي دشمن در ارتفاعات مشرف بر شهر ديرلوك.
مركز فرماندهي و ستاد ترابري مهندسي و مخابراتي لشكر 21 عراق.
پايگاهها و پاسگاههاي دشمن در مسير شهر شيلاديزه و عماديّه.
يگانهاي منهدم‌شدة دشمن:
4 گردان حفاظتي شهر ديرلوك.
تجهيزات منهدم‌شدة دشمن:
يك فروند هواپيما.
46 دستگاه خودرو سبك و سنگين.
7 دستگاه لودر و بولدوزر.
يك انبار مهمات.
غنايم:
3 دستگاه نفربر زرهي.
يك قبضه ضدهوايي.
دو قبضه خمپاره‌انداز.
صدها قبضه سلاح سبك.
مقدار زيادي مهمات.
تعداد كشته و زخمي دشمن:
بيش از 1500 نفر.
تعداد اسرا:
500 نفر.

عمليّات ظفر 6 در تاريخ 5/12/66 در منطقه شرق سنگاو (واقع در استان كركوك) و با هدف آزادسازي ارتفاعات منطقه، در سه محور انجام مي‌گيرد.
رزمندگان تحت امر قرارگاه رمضان، متشكل از معارضين عراقي و سپاه پاسداران، به نيروهاي دشمن يورش مي‌برند و پس از نبردي سنگين ارتفاعات گرده ناصر، گرده مقبره، گرده قالي، گرده سو و ارتفاع 606 را متصرف مي‌شوند. در اين مرحله، بيش از 220 نفر از نيروهاي عراق كشته و زخمي مي‌شوند و كليه پايگاههاي دشمن در اين محور منهدم مي‌شود.


قواي اسلام، مواضع نيروهاي بعث را در محور چمباصره مورد حمله قرار مي‌دهند و پس از تسلط بر پل مهم باصره، سه پايگاه ديگر دشمن را از جمله پادگان گردان مستقل پيادة مكانيزه از سپاه يكم را به تصرف خود در مي‌آورند و تعداد 100 تن از آنها را كشته و 20نفر را به اسارت مي‌گيرند.
در محور شرق سنگاو نيز پايگاهها و مواضع دشمن مورد تهاجم و ضربات سنگين ارتش اسلام قرار مي‌گيرد كه علاوه بر تعداد 100 كشته، 15 نفر از دشمن به اسارت در مي‌آيند.
دشمن شكست‌خورده با روشن شدن هوا اقدام به پاتك مي‌كند كه با كمين كوبنده و سنگين رزمندگان اسلام در جادة سنگاو ـ چمچال مواجه و پس از تحمل 150 نفر كشته و تعدادي اسير، از مهلكه مي‌گريزد.
ارتش عراق، روز دوّم عمليات با بهره‌گيري از شش گردان نيروهاي پياده و مكانيكي؛ مزدوران محلي، دهها تانك و زره‌پوش و حمايت آتش توپخانه و نيروي هوايي، در حدفاصل چمچال ـ جيبافره اقدام به پاتك سنگين مي‌كند و دست به پيشروي مي‌زند. اين پاتك دشمن با عكس‌العمل بموقع و شايستة رزمندگان اسلام سركوب و دشمن با تحمل شكست سنگين به عقب رانده مي‌شود.
رژيم عراق در جنجال تبليغاتي خود مثل هميشه در بوق مي‌كند كه عمليّات ظفر 6 از سوي ايران با شكست مواجه شده‌است، امّا اين قبيل ادعاهاي پوشالي عراق، حتي براي طرفداران خودش هم تازگي ندارد، به‌طوري كه رسانه‌هاي خارجيِ طرفدار عراق هم اين ادعا را تكذيب مي‌كنند.
روزنامة تايمز مالي چاپ لندن، پيشروي نيروهاي مسلمان كرد را در شمال عراق به استناد تصاوير ماهوارة اطلاعاتي مورد تأييد قرار مي‌دهد و با اشاره به عمليّات ظفر 6 مي‌نويسد:
«نيروهاي حزب دمكرات كردستان در پيشروي ماه گذشته خود در منطقة ماووت شكست سختي بر نيروهاي عراق وارد آوردند.»


نتايج عمليّات
مناطق و تأسيسات آزاد‌‌شده:
ارتفاعات گرده ناصر، مقبره، گرده‌سو،‌گرده قالي و ارتفاع 606.
پل مهم باصره و چندين روستاي منطقه.
تسلط بر جاده‌هاي اصلي سنگاو ـ چمچال، كركوك ـ سنگاو، قادركرم ـ كركوك، سنگاو ـ قره داغ ـ سليمانيه و همچنين جاده‌هاي فرعي سنگاو ـ دربنديخان.
پايگاههاي منهدم‌شدة دشمن:
پادگان گردان مستقل پيادة مكانيزه از سپاه يكم.
پادگان محل استقرار گردان 135 خفيفه و مقرگردان 25 خفيفه.
14 پايگاه دشمن در منطقه.
تجهيزات منهدم شدة دشمن:
6 دستگاه تانك و نفربر.
2 قبضه توپ ضدهوايي.  
8 قبضه خمپاره‌انداز 82 ميليمتري.
چندين قبضه تيربار.
دهها انبار مهمات.
غنايم:
2 دستگاه نفربر زرهي.
60 دستگاه انواع بي‌سيم.
چندين قبضه خمپاره‌انداز و تعدادي سلاح انفرادي.
تعداد كشته و زخمي دشمن:
500 نفر.
تعداد اسرا:
بيش از 70 نفر.

تصرف ناقص اهداف جناح چپ در عمليات والفجر 10، كه به استمرار حضور دشمن در اين جناح انجاميد، موجب گرديد عمليات ديگري به منظور ترميم اين نقيصه انجام شود.

هدف عمليات
تكميل و تامين جناح چپ منطقه عملياتي والفجر 10 وپاسخگويي به تجاوز و شرارتهاي دشمن جنايتكار در حمله به مناطق مسكوني و نيز به دادخواهي شهداي مظلوم شهرها و روستاهاي كردنشين عراق از جمله حلبچه.


موقعيت منطقه
منطقه مورد نظر براي عمليات، منطقه‌اي كوهستاني است كه از شمال به درياچه دربنديخان و شاخ تمورژيان، از جنوب به دشت مرتكه و ارتفاعات شاخ خشيك و بمو، از شرق به رودخانه زيمكان و كوه بيزل، از غرب به سد دربنديخان و ارتفاعات قاشتي منتهي مي‌گردد. مهمترين ارتفاعات و عوارض اين منطقه عبارتند از: شاخ سورمر، شاخ شميران، برددكان، درياچه دربنديخان و دشت تولبي. ارتفاعات مذكور بر اكثر جاده‌هاي ارتباطي و عقبه خودي و دشمن در منطقه تسلط دارند.

استعداد دشمن
منطقه عملياتي كه در حوزه استحفاظي سپاه يكم قرار داشت، توسط لشكر 36 پياده، كه تيپ‌هاي 602، 238، 106 و يك گردان تانك و يك گردان كماندويي را تحت امر خود داشت، پدافند مي‌شد. يگان‌هاي تقويت اين لشكر نيز به هنگام عمليات بيت المقدس - 4 عبارت بودند از: تيپ‌هاي 38 و 506 پياده، 50 زرهي، 68 نيروي مخصوص و گردان مستقل 7 حراست مرزي.

سازمان رزم خودي
نيروي زميني سپاه پاسداران ماموريت اجراي عمليات را به قرارگاه فتح واگذار كرد و سازمان رزم به شكل زير طراحي شد:
قرارگاه فتح
لشكر 27 محمدرسول‌الله(ص) با 6 گردان پياده
لشكر 57 ابوالفضل(ع) با 5 گردان پياده
لشكر 10 سيدالشهدا(ع) با 9 گردان پياده
تيپ مستقل 18 الغدير با 3 گردان پياده

طرح عمليات
فلش‌هاي عمليات از شمال به جنوب طراحي شده بود؛ به طوري كه نيروهاي خودي به پشت دشمن هدايت مي‌شدند. به اين ترتيب، يگان‌هاي عملياتي مي‌بايست ضمن شكستن خط و تامين ساحل دشمن، ارتفاعات شاخ سورمر، شاخ شميران، برددكان و دشت تولبي را تصرف و تامين كنند.

شرح عمليات
به رغم اقداماتي همچون پرتاب منور و گلوله باران منطقه توسط دشمن، كه بيانگر هوشياري او بود، پس از رخنه نيروهاي غواص و انتقال نيروهاي تك‌ور به ساحل دشمن، عمليات در ساعت 1 بامداد 5/1/67 با رمز مبارك "يا اباعبدالله‌(ع)" آغاز شد. پيچيدگي زمين و جود كمين‌هاي متعدد در شيارها و ارتفاعات، پيشروي نيروها را كند مي‌كرد. حدود ساعت 4 با شدت گرفتن درگيري، سرعت پيشروي يگانها نيز افزايش يافت. در حالي كه از جبهه خودي خبر مي‌رسيد نيروها در حال تصرف ارتفاعات شاخ شميران و نيز پاكسازي دشت تولبي هستند، اخبار شنود از آشفتگي دشمن حكايت داشت؛ به نحوي كه شنيده مي‌شد نيروهاي عراقي به طور مكرر اعلام مي‌كنند كه در محاصره نيروهاي ايراني قرار گرفته‌اند.
با روشنايي صبح، هواپيماهاي خودي وارد عمل گرديده و محل تجمع و جاده مواصلاتي دشمن را بمباران كردند. حدود ساعت 10 نيروهاي تك‌ور ضمن جنگ تن به تن با نيروهاي عراقي در شاخ شميران، به پاكسازي اين ارتفاعات مبادرت ورزيدند. با استقرار نيروها در شاخ شميران، نيروهاي عراقي كه در يال‌هاي سمت چپ اين ارتفاعات و و نيز ارتفاعات شاخ سورمر مقاومت مي‌كردند، متزلزل شده و تعدادي تسليم و تعدادي هم متواري شدند.
مقارن ظهر، پاتك‌هاي دشمن از چندين محور به سمت شاخ شميران آغاز شد، ليكن با وجود تعداد كم نيروهاي مستقر در اين ارتفاعات، اين پاتك‌ها ناكام ماند. همچنين، گزارش مي‌شد كه دشمن از ساحل دشت تولبي و از طرف برددكان در حال اعزام نيروهاي كمكي به منطقه است.
در ساعت 14 اعلام شد كه شاخ سورمر نيز به تصرف درآمده و بيش از 100 تن از قواي دشمن اسير شدند. نيروهاي عراقي ضمن وارد آوردن فشار زياد به دو محور دشت تولبي و شاخ شميران، عقبه خودي را به شدت مورد هجوم آتش كاتيوشا و توپخانه و نيز بمباران شيميايي قرار مي‌داد. در نتيجه، منطقه به مواد شيميايي الوده شد و يگان‌هاي عملياتي سازمان خود را از دست داده و توانشان رو به ضعف نهاد.
برهم زدن سازمان دشمن و پدافند در ارتفاعات مقابل شاخ شميران از جمله اهداف مهمي بود كه موجب شد فرماندهي قرارگاه فتح با وجود خستگي مفرط يگان‌ها، ادامه عمليات در شب دوم را در دستور كار خود قرار دهد. در اين مرحله، نيروها مي‌بايست ضمن عمل روي ارتفاعات برددكان و پاكسازي و پيشروي در دشت تولبي، خطي را در امتداد يال‌هاي برددكان به طرف ساحل درياچه تامين نمايد.
در حالي كه نيروهاي خودي جهت انجام مرحله دوم عمليات آماده مي‌شدند، در ساعت 00:30 بامداد 6/1/67 عراق پس از گلوله‌باران شيميايي عقبه يگان‌هاي خودي در ارتفاعات تمورژنان، از سه محور به سمت شاخ شميران پاتك كرد و با اجراي آتش سنگين و دقيق روي جاده چم سراژين، آن را كاملاً مسدود نمود و امكان كمك رساني به نيروهاي در خط را به صفر رساند. تا نزديك صبح نيز تعدادي از مواضع خودي در پايين شاخ شميران در اختيار دشمن قرار گرفت كه با حمله قواي خودي، اين مواضع مجدداً به تصرف درآمد.
به اين ترتيب، در حالي كه ادامه عمليات در شب دوم ميسر نشده بود، فرماندهي عمليات با در نظر گرفتن كمبود نيرو و اوضاع ناشي از بمباران‌هاي شيميايي دشمن، فرمان پدافند مناسب و قوي از شاخ شميران را صادر كرد.

نتايج عمليات
- تصرف كامل ارتفاعات شاخ شميران و شاخ سورمر
- تصرف قسمتي از دشت تولبي و ارتفاعات برددكان
- كشته و زخمي شدن حدود 5000 تن و به اسارت درآمدن 498 تن از نيروهاي دشمن
- انهدام بيش از 15 تانك و نفربر و 50 خودرو
به غنيمت در آمدن 11 تانك، 54 خمپاره، يك دستگاه مهندسي، 5 قبضه سلاح پدافند هوايي، 14 تيربار، يك دستگاه خودرو حامل تفنگ 106 و دو قبضه آرپي‌جي - يازده.

عمليات بيت‌المقدس 5 در تاريخ 22/1/1367 با رمز مبارك «يااباعبدالله الحسين(ع)» و با هدف وارد كردن ضربه به سازمان رزمي دشمن در منطقه عمومي پنجوين به مرحلة اجرا گذاشته مي‌شود.
رزمندگان نيروي زميني ارتش جمهوري اسلامي ايران با عبور از ميدانهاي مين، موانع ايذايي و طبيعي به مواضع دشمن هجوم مي‌برند و پس از درگيري سخت خطوط مقدم دشمن را درهم مي‌كوبند و آنها را وادار به فرار از ارتفاعات مرزي مي‌كنند.

در اين درگيري، تعدادي از ادوات زرهي دشمن توسط تانكهاي ايراني مورد هدف قرار گرفته و به آتش كشيده مي‌شود و تعدادي نيز به غنيمت رزمندگان درمي‌آيد. اجراي آتش سنگين آتشباري ايران، پيروزي رزمندگان را تسريع مي‌كند، به طوري كه در نخستين ساعات عمليات، ارتفاعات 1680، 1823، 1470، 1540، 1560، 1830 به دست تواناي ارتشيان جان بركف آزاد و تعدادي از بعثيان كشته يا زخمي مي‌شوند و تعدادي نيز به اسارت درمي‌آيند. با روشن شدن هوا، هوانيروز و نيروي هوايي نيز وارد عمل مي‌شوند و به انهدام امكانات و ادوات زرهي دشمن مي‌پردازند و ضربات سنگيني به آنها وارد مي‌آورند. در ادامة عمليات، تنگه نال ياري تحت كنترل كامل ارتش اسلام درمي‌آيد. در اين عمليات، دو تيپ و پنج گردان عراق متلاشي شده و 45 دستگاه تانك و نفربر، تعداد زيادي خودرو و نيز 20 قبضه توپ به آتش كشيده مي‌شود.
ارتش اسلام، كه در شروع عمليات، با نفوذ به عمق مواضع دشمن، آنها را دچار سردرگمي شديد كرده بود، در بعدازظهر همان روز با يورش به گردانهاي 8 و 18 توپخانة لشكر 27 و گردان صلاح‌الدين، حدود 800 نفر از آنها را كشته و زخمي مي‌كنند و 75 نفر را به اسارت مي‌گيرند.
در اين حمله ارتفاعات حساس و مهم 1670 و 1380 معروف به شاخ شوكت در شمال غربي پنجوين مشرف بر شهر نظامي بوبان آزاد مي‌شود. و به دنبال آن كليه ارتفاعات غربي پنجوين از نيروهاي عراقي پاكسازي مي‌شود. خلبانان شجاع هوانيروز و نيروي هوايي با تهاجم به مواضع و ادوات نيروهاي بعث، تلفات و خسارات جبران‌ناپذيري را به آنها وارد مي‌آورند و با حمايت شايستة آنها قسمتي از خاك ميهن اسلامي و حدود 40 كيلومترمربع از منطقة عملياتي پنجوين آزاد مي‌شود. با عكس‌العمل نيروهاي اسلام، تحركات بعدي دشمن خنثي و امكان هرگونه عكس‌العمل از آنها سلب شده و نااميدانه در مواضع جديد خود مستقر مي‌شوند و رزمندگان اسلام نيز به تثبيت مواضع خود مي‌پردازند.
سرتيپ جمالي جانشين وقت فرماندهي نيروي زميني ارتش:
«رزمندگان اسلام در نخستين ساعات عمليات بيت‌المقدس 5 به تمامي اهداف خود به طور كامل دست يافتند. ارتشيان اسلام تا 15 كيلومتري عمق خاك عراق پيش رفته و با استقرار سريع بر ارتفاعات مهم منطقه، محورهاي تداركاتي دشمن را در تيررس خود قرار دادند كه اين اقدام به قرار باقيماندة نيروهاي عراقي و اختلال در تداركات دشمن منجر شده است.»
سرتيپ انصاري فرمانده وقت هوانيروز ارتش جمهوري اسلامي ايران:
«خلبانان هوانيروز در اين عمليات با انجام 193 سورتي پرواز در شرايط بسيار سخت و زير بمبارانهاي دشمن وظايف خود را به بهترين وجه انجام دادند.»

نتايج عمليات
تجهيزات منهدم شدة دشمن:
صدها دستگاه خودرو نظامي:
45 دستگاه تانك و نفربر.
دهها قبضه سلاح سبك و سنگين.
يگانهاي منهدم شدة دشمن:
40 تا 80 درصد از تيپهاي 96 و 424 از لشكر 27.
گردانهاي 1 و 2 و 3  از تيپ 86 لشكر 27.
گردانهاي 1 و 3  از تيپ 36 پياده لشكر 2 گردان الحارثه از لشكر 8.
گردان صلاح‌الدين نقشبندي.
گردانهاي 8 و 18 توپخانه از لشكر 27.
تعداد كشته و زخمي دشمن:
3500 نفر.
تعداد اسرا:
310 نفر.

رژيم عراق با به كار گيري گسترده سلاحهاي شيميايي و همچنين با همكاري آمريكا و حمايت بي دريغ ارتجاع عرب، تهاجم خود را براي باز پس گيري مناطق از دست داده آغاز مي كند وبه دنبال استراتژي زمين سوخته ، شهرفاو را دراواخر فروردين وشلمچه وجزاير مجنون را در نيمه اول خرداد سال 67 به تصرف در مي آورد.


نيروهاي ايراني نقل و انتقلات خود را آغاز كرده و درمكانهاي از پيش تعيين شده استقرارمي يابند تا در شرايط مقتضي نسبت به جنايتهاي دشمنان تا بن دندان مسلح به عكس العمل مناسب بپردازند و از حريم انقلاب اسلامي دفاع نمايند. دشمنان انقلاب اسلامي كه تا ديروز چهره در نقاب كرده بودند، با احساس خطر جدي ازسوي رزمندگان اسلام ، رخ مي نمايند و بي هيچ مانعي پاي به خاك جمهوري اسلامي ايران مي گذاردند.
رزمندگان اسلام درپاسخ به يكه تازيها و تعديهاي درد منشانه ارتش عراق ، امكانات و تجهيزات يك عمليات را فراهم مي آورند. منطقه مورد نظر بدقت شناسايي مي شود و چند لشكر براي اجراي اين عمليات خود را آماده و پس از آخرين جلسات توجيهي به سمت خطوط تماس ومحورهاي عملياتي حركت مي كنند.
 
 سرانجام عمليات بيت المقدس 7 درنخستين ساعات بامداد 22 خرداد 67 ، با رمز مبارك ((يا ابا عبدالله الحسين(ع) و با هدف انهدام نيروهاي دشمن ، درمنطقه شلمچه آغاز شد .اين عمليات در حالي آغاز شد كه دشمن چند ساعت قبل ازشروع آن ، مواضع رزمندگان را به شدت زير آتشبار سنيگن قرارداده بود كه اين گلوله باران كوچكترين خللي در حمله ارتش اسلام وارد نياورد.
رزمندگان اسلام با عبوراز موانع ايذايي از چند محور به مواضع دشمن يورش بردند. هجمه برق آساي رزمندگان درهمان ابتدا، خطوط مقدم دشمن را در هم مي كوبد و رزمندگان اسلام پس از پشت سرگذاشتن دژهاي دفاعي مقدماتي ،درعمق نيروهاي عراقي پيشروي مي كنند. دشمن براي مقابله با اين حمله ،شدت آتش توپخانه خود را افزايش ميدهد كه با آتش متقابل ارتش اسلام پاسخ داده ميشود .

پس از13 دقيقه رزمندگان اسلام موفق ميشوند خود را به توپخانه دشمن برسانند، به طوري كه بسياري از نيرروهاي دشمن از اين سرعت عمل دچار سر در گمي شده بودند و براي جستجوي جان پناه، بي هدف در منطقه به اين سو وآن سو مي دويدند.

 پس از سقوط هلاله سه (دژ دفاعي ) نيروهاي عراقي پا به فرار گذاشته و به نقاط عمقي ميگريزند.
 هوا رو به روشنائي مي رفت كه پرواز هواپيماهاي عراقي آغاز شد، تا اين لحظات يازده تيپ پياده و رزمي عراق ، 25 تا 80 در صد منهدم و700 تن از آنها به اسارت رزمندگان اسلام در آمده بودند. همچنين سه گردان از آتشباري دشمن به همراه 30 دستگاه تانك و نفر بر و 80 دستگاه خودروسبك و سنگين دشمن به آتش كشيده و منهدم شده بود.
رزمندگان اسلام تا جنوب درياچه ماهي پيشروي ميكنند ، از آن پس هلي كوپترهاي هوانيروز ونيروي هوايي كار انهدام نيروهاي دشمن را به عهده گرفتند وبا پرواز تحسين بر انگيز و جسورانه خود پشت دشمن را به لرزه درآوردند.دشمن بعثي حوالي ظهر با جمع آوري نيروهاي پراكنده و وارد كردن تعداد بي شماري تانك و نفربر اقدام به پاتك ميكند. خاكريزهاي مقابل نيروهاي زرهي بعث كه نيروهاي ايراني پشت سر آن موضع گرفته بودند،مانعي بود كه اگر برداشته مي شد ،تعداد زيادي از سربازان اسلام كشته ،زخمي واسير مي شدند.
 نيروهاي عراقي براي تسخيراين مواضع با شليك گلوله هاي مستقيم تانك و آتش توپخانه به سوي رزمندگان پيشرويي مي كردند كه عدم عكس العمل رزندگان نيز به گستاخي آنان افزوده بود.
رزمندگان اسلام، به محض رسيدن دشمن به تير رس با آر پي جي 7، ادوات زرهي آنان را مورد هدف قرار ميدهند و تعداد زيادي از تانكهاي دشمن را به آتش مي كشند . در اين حال نبرد شدت گرفته وبه اوج خود ميرسد . دشمن با بهره گيري از ادوات ،تلاش مي كند كه نيروهاي ايراني را به محاصره درآورد. به همين منظور از هر طرف عرصه را براي آنان تنگ ميكند . حتي عقبه را براي جلوگيري از رسيدن مهمات به رزمندگان زير آتشبار شديد خود مي گرفت.
رزمندگان اسلام براي جبران كمبود مهمات از جان خود مايع ميگذاشتند و به تاكتيكهاي مختلفي دست مي زدنند تا اين كه دشمن متوجع اوضاي آنان نشود و اين درحالي بود كه تانكهاي دشمن رفته رفته به مواضع آنان نزديكتر مي شدند.
نيروهاي ايراني با تمام توان در مقابل تانكهاي بي شمار ارتش بعثي به دفاع جانانه مي پراخت تا از پيشروي دشمن جلوگيري كنند. هر كس از نقطه اي از خاكريز شليك مي كرد تا دشمن تعداد دقيق نيروها را شناسايي نكند.
دراين محور،7 نفر از آر پي جي زنها با موشكهاي اندكي كه براي آنان باقي مانده بود ،بار ديگر تعدادي از تانكهاي دشمن را كه درحال پيشروي بودند ، مورد هدف قرارميدهند و مانع پيشروي دشمن ميشوند. دراين مصاف نابرابر،دلير مردان از جان مايع گذاشته كه تعدادي از مدافعان نيز به شهادت مي رسند. رزمندگان پس از اين نبرد نابرابرازمواضع متصرفه عقب نشيني كردند.
در محور ديگر شكارچيان تانك با هدف قراردادن تانكهاي دشمن ، تعدادي از آنها را به آتش ميكشند . پس از آن دراين محور نيز عقب نشيني مي كنند كه دشمن با گستاخي تمام به تعقيب آنان ميپردازد ،ولي دريك عكس العمل جدي ،نيروهاي پياده دشمن پا به فرار مي گذارند.
رزمندگان اسلام محور جديدي عليه دشمن مي گشايند كه دشمن غافلگير و سر در گم مي شود . با هجوم رزمندگان اسلام دراين محور ، 360 دستگاه تانك ، خودرو و نفربر دشمن منهدم وتعداد زيادي از نفرات آنان كشته يا زخمي ميشوند ، همچنين تا غروب روز عمليات ، 2200 تن از نيروهاي دشمن نيز به اسارت در مي آيند كه درنتيجه فرماندهان عراق از تعقيب پشيمان مي شوند.
قواي اسلام در پايان عمليات،با انهدام بخش عظيمي از ماشين جنگي عراق و واردكردن تلفات سنگين به دشمن ،به همراه غنائم زيادي به مواضع خود بر مي گردند. در اين عمليات تعداد 4 تيپ عراق منهدم شده و قرارگاه 19 عراق نيز از ضربات رزمندگان اسلام مصون نمي ماند و به خاكستر تبديل مي شد . نيروي زميني سپاه پاسداران در اين عمليات با انهدام نزديك 80 درصد از امكانات دشمن درمنطقه شلمجه ، بار ديگر قدرت و صلاحيت خود رابه نمايش گذاشت.
(گردان كميل،گردان ميثم،گردان حمزه،گردان امام حسين (ع)،گردان ابوالفضل (ع)،گردان سردار جنگل،گردان ابوذر،گردان يا رسول،گردان سلمان،گردان اميرالمومنين،گردان توپخانه،گردان پدافند)

X