معرفی وبلاگ
سلام ،‌ خوش آمديد . در اين وبلاگ موضوعات زير مطرح مي شوند : اطلاعات ايران شناسي (معرفي شهرهاي ايران به تفكيك هر استان) - تاريخ ايران - ادبيات ايران زمين - جغرافياي ايران - گالري تصاوير و ... منابع وبلاگ => نرم افزار مرز پر گهر - سايت هاي : نماي ايران ، كتاب اول ، ساجد ، سازمان ميراث فرهنگي استان اصفهان ، پارست ، مؤسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران ، گنجور دات نت
لينك دوستان
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 1530082
تعداد نوشته ها : 1100
تعداد نظرات : 27
Rss
طراح قالب

موسسه تبيان - ايران شناسي

Translate
لينك دوستان تبياني
پيج رنك

شهرستان ايوان از شهرستان هاي جديد استان ايلام است كه استعداد بالقوه كشاورزي و دام داري فراوان دارد. اين شهرستان در حدفاصل بين ايلام به اسلام آباد و گيلان غرب قرار گرفته است. زيبايي هاي طبيعت اين منطقه بسيار چشم گير است و آثار باستاني آن نيز حاكي از تمدن و تاريخي ديرينه است. مردم اين منطقه از ايل كلهر هستند، و به زبان كلهري گفت و گو مي‌كنند.
شهرستان ايوان جزو مناطق ييلاقي استان به حساب مي آيد وگردشگاه ساكنان منطقه است و گردش گاه هاي آن مانند خوران يكي از مهم ترين پار ك هاي طبيعي استان است. اقتصاد ايوان مبتني بر كشاورزي و دام داري است. آب كشاورزي از رودها و چاه هاي عميق فراهم مي شود. دام داري نيز هم چون كشاورزي از رونق خاصي برخوردار است و محصولات آن (فراورده هاي دامي) مانند روغن كردي يا روغن دان، شير، ماست، كشك، گوشت و... به ساير شهرستان ها صادر مي شود. طاق شيرين و فرهاد‏، آتشكده سه پا در بخش زرنه، غار معروف به طلسم نزديك روستاي كله جوب ، شكار گاه شره زول در كوه شره زول ايوان وديدني هاي طبيعي و زيباي آن، گردشگاه جنگلي منطقه سراب ايوان، آثار تپه تاريخي زرنه، زيارتگاه سيد عبدالله در ايوان و زيارتگاه حاجي حاضر در ايوان از جمله مناطق ديدني اين شهرستان به شمار مي روند. موسيقي رايج در اين شهرستان همان انواع موسيقي كردي است كه مورد علاقه و توجه مردم اين ديار است. ايل ايوان از مهم ترين ايل هاي استان است و در ايوان غرب (شمال غرب ايلام )زندگي مي كنند. مهم ترين مراكز ديدني و زيارتگاهي آبدانان را آثار تاريخي قلعه هزاراني، آثار تاريخي پشت قلعه در آبدانان، درياچه دو گانه سياه گاو آبدانان در فاصله 8 كيلومتري سراب باغ آبدانان، غار طبيعي مژاره در آبدانان در روستاي مژاره و سراب باغ، مناظر طبيعي سراب آبدانان، مناظر طبيعي كوه اناران و كبير كوه و زيارتگاه سيد صلاح الدين محمد با سبك معماري خاص مربوط به دوره سلجوقي تشكيل مي دهند.
مكان هاي ديدني و تاريخي
ايوان داراي ييلاق هاي مصفايي بوده و غار طلسم و گردشگاه خوران از نقاط مهم و ديدني آن هستند. از مهم ترين مراكز ديدني و زيارتگاهي ايوان مي توان به آتشكده سياهكل، تاق شيرين و فر هاد ،قلعه شميران، پل شير پناه، تپه هاي زرنه و نرگسي، غار طلسم، بقعه حاجي حاضر، امام زاده عبدالله و... اشاره كرد.

صنايع و معادن
در اين شهرستان معادن گچ، ‌شن و ماسه نيز بيش تر در اطراف رودخانه گنكير وجود دارد. از مهم ترين صنايع دستي در شهرستان ايوان غرب مي توان به بافت جاجيم، گليم و گليم نقش برجسته، فرش كرك و ابريشم، سياه چادر، نمد مالي و... اشاره كرد. در اين شهرستان موج بافي نيز رواج بسياري دارد كه از آن براي زيبايي منازل و رخت خواب پيچ و... استفاده مي كنند و بيش تر توسط مردان بافته مي شود و مواد مصرفي آن از پشم يا كاموا است.
كشاورزي و دام داري
اقتصاد ايوان مبتني بر كشاورزي و دامداري است. آب كشاورزي از رودها و چاه هاي عميق فراهم مي شود و محصولات كشاورزي آن عبارتند از:‌ گندم، جو، تره بار، ذرت، سيب زميني، گلابي، انار، انگور، هلو و زرد آلو. دام داري نيز هم چون كشاورزي از رونق خاصي برخوردار است و محصولات آن (فراورده هاي دامي) به ساير شهرستان ها صادر مي شود.

مشخصات جغرافيايي
شهرستان ايوان در درازاي جغرافيايي 46 درجه و 17 دقيقه و پهناي جغرافيايي 33 درجه و 49 دقيقه و در بلندي 1140 متري از سطح دريا قرار دارد. ايوان از شمال به شهرستان گيلان غرب، از خاور به شهرستان شيروان و چرداول و از باختر به كشور عراق محدود است. آب و هواي ايوان معتدل و نيمه مرطوب است. بيش ترين درجه حرارت 34 درجه و كم ترين درجه حرارت 10- و ميزان بارندگي 635 ميلي متر است.

 

طبيعت در شهرستان ايوان

رود گنگير
تنها رودخانه دايمي اين شهرستان گنگير نام دارد كه از كوه بانكول سرچشمه گرفته و در محل پاسگاه مرزي (ميان تنگ) وارد خاك عراق مي شود. از ديگر رودخانه هايي كه در نقاط مختلف اين شهرستان جريان دارند مي توان رود خانه مورت و گلان رود را نام برد. در محدوده اين شهرستان چشمه هاي دايمي متعددي وجود دارد كه از آن جمله مي توان به چشمه ايوان سراب واقع در جنوب خاوري اين شهرستان اشاره كرد.

غارطلسم ايوان
اين غار در ضلع خاوري دهستان سراب ايوان در ارتفاعات درون دريژ و در بالاي كوه مانشت، قرار دارد. درازاي اين غار از ورودي تا انتهاي آن 300 متر است كه 100 متر اول آن به صورت فضاي باز است. در سقف غار استالاگتيت يا «چكنده» نيز وجود دارد. در عمق 100 متري غار يك سه راهي وجود دارد كه يكي از دهليزهاي آن 20 متر عمق دارد و دهليز آن نيز از فاصله 10 متري تنك تر شده و صعب العبور مي شود. پس از گذشتن از راه صعب العبور مذكور تا عمق 200 متري، غار به صورت نيم دايره امتداد دارد. از 260 متري به بعد عمق داخل مجرا باريك مي شود. در اين قسمت، داخل غار اندكي ريزش كرده است، با اين وجود عمق غار تا انتهاي آن 300 متر درازا دارد. جنس سنگ غار، آهكي و قسمتي از كف آن خاكي و قسمت هاي ديگري از آن نيز سنگي مي باشد. اين غار توسط هيئت كوهنوردي استان ايلام و با همكاري امور سياحتي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان ايلام در سال 1369 به طور كامل شناسايي گرديد. به علت شرايط خاص منطقه، كوهستاني بودن آن و با توجه به وجود لاشه هاي متعدد حيوانات در داخل غار، اين محل زيستگاه مناسبي جهت حيوانات درنده است. علاوه بر آن تعداد زيادي خفاش نيز در اين غار زندگي مي كنند.
غار انفجاري ايوان
اين غار در بالا دست روستاي كله جو شهرستان ايوان، ‌در ميان سفره هاي سخت ديواره باختري كوهستان بانكول قرار دارد. ورودي غار تا عمق 5/1 متري، ‌تنوري شكل (گرد) و صعب العبور است و گذر از آن به طور سينه خيز امكان پذير است. پس از گذشت از اين سمت و ورود به تالاري بزرگ، غار به دو شاخه تقسيم مي شود. يكي از تالارها مانند دالان است و 5 متر ارتفاع و 10 متر پهنا دارد و عمق آن تا حدود 40 متر از سفره هاي سنگي آهكي با استالاگتيت يا چكنده هاي مخروطي پوشيده شده است. پس از آن، يك سراشيبي عميق و تند از شاخه باختري شروع مي شود كه عمق آن هنوز شناسايي نشده است. لايه هاي سنگي آهكي سقف غار به علت رطوبت و دماي داخل كه بر سنگ ها تاثير مي گذارد و باعث جدا شدن و سقوط آن ها از سقف مي گردد، به همين دليل نام غار به انفجاري معروف شده است. احتمال مي رود در عمق زيرين اين غار منابع غني آب به صورت حوضچه ها و انبارهاي بزرگ ذخيره شده باشد.

 

آرامگاه ها ،امامزاده ها زيارتگاه ها درشهرستان ايوان

امام زاده سيد عبدالله ايوان
امام زاده سيد عبدالله در 4 كيلومتري جنوب خاوري ايوان واقع شده است و از مراكز عبادي مهم اين منطقه به شمار مي آيد.

امام زاده حاجي حاضر ايوان
امام زاده حاجي حاضر نيز از ديگر مراكز عبادي اسلامي و مقدس اين منطقه به شمار مي آيد.

 

قلعه ها ،برجها و آتشكده هادرشهرستان ايوان

آتشكده سه پا
آتشكده سه پا در زرنه ايوان واقع شده و مربوط به دوره ساساني است.


X