معرفی وبلاگ
سلام ،‌ خوش آمديد . در اين وبلاگ موضوعات زير مطرح مي شوند : اطلاعات ايران شناسي (معرفي شهرهاي ايران به تفكيك هر استان) - تاريخ ايران - ادبيات ايران زمين - جغرافياي ايران - گالري تصاوير و ... منابع وبلاگ => نرم افزار مرز پر گهر - سايت هاي : نماي ايران ، كتاب اول ، ساجد ، سازمان ميراث فرهنگي استان اصفهان ، پارست ، مؤسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران ، گنجور دات نت
لينك دوستان
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 1529941
تعداد نوشته ها : 1100
تعداد نظرات : 27
Rss
طراح قالب

موسسه تبيان - ايران شناسي

Translate
لينك دوستان تبياني
پيج رنك

شهرستان لردگان يكي از مناطق استان چهار محال و بختياري است كه در جنوب اين استان واقع شده است. آبشار آتشگاه در 47 كيومتري جنوب لردگان در دره اي دلفريب به درازاي3 كيلومتر واقع شده است و پارك جنگلي پروز در 50 كيلومتري خاور لردگان قرار گرفته و از ديدني هاي اين منطقه به شمار مي‌آيد. پيست اسكي چلگرد نيز در حاشيه روستاي چلگرد در قسمت خاوري دامنه كوه كاركنان واقع شده است. چشمه برم، چشمه سندگان، امام‌زاده شهسوار در 45 كيلومتري باختر لردگان، امام‌زاده جعفر در 5 كيلومتري باختر لردگان و امام‌زاده حسن در 75 كيلومتري خاور لردگان از ديگر ديدني هاي اين منطقه هستند. در شهرستان ‌لردگان و مناطق اطراف‌آن هم‌چون‌ جوانمردي، شهريار و كرف كه از توابع اين شهرستان هستند، صنايع دستي رواج زيادي دارد. از ميان اين صنايع مي توان به بافت انواع قالي، بافت حوروطناب،‌بافت‌جوراب‌وكلاه و دستكش، ريسندگي پشم ومو اشاره كرد. هم‌چنين منجوق دوزي، پولك‌دوزي و لچك‌دوزي از صنايع دستي اين شهرستان است كه در ميان اهالي منطقه جوانمردي‌رايج است. صنايع دستي در منطقه شهريار از شرايط جغرافيايي و‌ آداب و رسوم مردم نشات گرفته و ويژگي خاص صنايع دستي اين منطقه رنگ آميزي بافته هاي آن است كه محدود به چند رنگي است كه از مواد طبيعي به دست مي ‌آيد.‌ دركرف نوعي قالي بافته مي شود كه به قالي ابريشمي(ناييني) معروف هستند. نوع مرغوب اين قالي ها‌به كشورهاي عربي و اروپايي صادرمي ‌شود.
مكان هاي ديدني و تاريخي
آبشار آتشگاه : 47 كيومتري جنوب لردگان در دره اي دلفريب به دارازاي3 كيلومتر

پارك جنگلي پروز : 50 كيلومتري خاور لردگان
پيست اسكي چلگر : در حاشيه روستاي چلگر در قسمت خاوري دامنه كوه كاركنان
چشمه برم
چشمه سندگان
امام زاده شهسوار : 45 كيلومتري باختر لردگان
امام زاده جعفر : 5 كيلومتري باختر لردگان
امام زاده حسن : 75 كيلومتري خاور لردگان
صنايع و معادن
از صنايع و معادن شهرستان لردگان اطلاعات مستندي نداريم. صنايع دستي شهرستان لردگان مهم ترين صنعت اين منطقه را تشكيل مي دهد. در روستاي جوانمردي صنايع مخصوص اين روستا وجود دارد. صنايع دستي روستا قالي بافي ، منجوق دوزي ، پولك دوزي و همچنين لچك دوزي است. صنايع دستي در اين روستا پيشرفت چنداني ندارد و در سطح محدود است . به همين دليل مركزي براي فروش صنايع دستي وجود ندارد. صنايع دستي روستاي شهريار نيز نشأت گرفته از شرايط جغرافيايي و‌ آداب و رسوم آن ها است. البته در سالهاي اخير تحولاتي در كم و كيف صنايع دستي و در جهت انطباق اين صنعت با شرايط اجتماعي اقتصادي انجام گرفت . اهم صنايع دستي آن عبارتند از :

1 - قالي بافي كه حدود 30 كارگاه كوچك قالي بافي و 3 كارگاه بزرگ قالي بافي در روستا داير مي‌باشد كه متأسفانه در سال جاري به علت پايين بودن قيمت قالي تا حدودي رونق گذشته را از دست داد.
2 - ريسندگي پشم و مو
3 - بافت حور ، طناب
4 - بافت جوراب ، كلاه‌ ، دستكش نكته مهمي كه در برخورد با صنايع دستي روستا ملاحظه مي‌شود : اولاً از لحاظ رنگ‌ آميزي محدود به چند رنگي است كه از مواد طبيعي به دست مي‌آيد. ثانياً جنبه هنري صنايع دستي است .
صنايع دستي شهرستان لردگان روستاي كرف نيز از جمله صنايع دستي استان به شمار مي‌آيد. شغل زنان روستا قالي بافي است كه به قالي ابريشمي (نائيني) معروف هستند كه بعضي از افراد به صورت كارفرما اقدام به زدن قالي مي‌كنند و به قالي بافان مزدي مي‌دهند يا به صورت نصفه مي‌بافند. بدين صورت كه مصالح و زدن قالي و نظارت بر عهده كارفرما و بافتن بر عهده بافنده است و درآمد حاصل بين بافنده و كارفرما نصف مي‌شود . بعضي هم شخصاً اقدام به زدن و بافتن قالي مي‌‌نمايند. اين قالي‌ها توسط تاجران قالي خريداري و نوع مرغوب آن به كشورهاي عربي و اروپايي صادر مي‌شود.
مشخصات جغرافيايي
لردگان در كنار برم و در دشت لردگان قرار دارد. شهر لردگان در 160 كيلومتري شهر كرد، در 49 دقيقه و 50 درجه دارازاي جغرافيايي و 31 دقيقه و 31 درجه پهناي جغرافيايي قرار دارد.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
لردگان از دير‌باز مركزي براي مبادلات عشايري بوده است. در متون تاريخي از لردگان به نام لردجان نام برده شده است. قلعه لردگان در نزديكي چشمه برم لردگان، در دوران لر بزرگ ساخته شده بود كه خرابه هاي آن اكنون نيز باقي مانده است

 

طبيعت در شهرستان لردگان

آب سرخون لردگان
اين رودخانه به طول 30 كيلومتر دايمي بوده در دهستان لردگان، شهرستان لردگان در استان چهارمحال و بختياري جريان دارد. سرچشمه آن دامنه كوه هاي گندم كار و كارگره (garrech) ، 50 كيلومتري شمال باختري لردگان است. اين رودخانه در مسير خود از روستاهاي گندم كار، سرخون، ده نو، كاهيدان و غريب شاهي عبور مي كند.
رودخانه كارون (استان هاي خوزستان و چهارمحال و بختياري)
كارون را تنها رودخانه‌ي قابل كشتي راني و طولاني ترين و بلند ترين رودخانه‌ي ايران؛ لقب داده اند. كارون تنها رودخانه قابل كشتي راني ايران است كه با 890 كيلومتر طول، بلندترين و پر آب ترين رودخانه ايران به حساب مي آيد. حوزه اين رودخانه دايمي خليج فارس و درياي عمان است كه حوزه آبريز آن با 75160 كيلومتر مربع 95/84 درصد از كل مساحت استان خوزستان را اشغال كرده است و از اين مقدار 18130 كيلومتر مربع به ريزابه عمده اين رود يعني دز تعلق دارد. ارتفاع سرچشمه اين رود 3000 متر، ارتفاع ريزشگاه آن صفر و شيب متوسط آن 3/0 درصد است. ميانگين آبدهي سالانه كارون در ايستگاه اهواز 18700 ميليون متر مكعب، در ايستگاه رامين 20177 ميليون متر مكعب، در ايستگاه گدارلندر 10487 ميليون متر مكعب و در ايستگاه گتوند 12125 ميليون متر مكعب است كه ميزان متوسط كل آب دهي آن سالانه 23652000000 متر مكعب است و به طور متوسط در هر ثانيه 750000 متر مكعب آب از آن تخليه مي شود.
كارون در مسير عبوري خود از شهرستان هاي شهركرد، بروجن، لردگان، ايذه، مسجد سليمان، شوشتر، اهواز و خرمشهر در استان هاي چهارمحال و بختياري و خوزستان مي گذرد. مسير كلي اين رود نخست جنوب خاوري و سپس باختري و شمال باختري است كه در شهرستان هاي شوشتر، اهواز و خرمشهر جنوب باختري است. مسير كارون با زنجيره هايي از رودها و چشمه هاي پيوسته به آن، جلوه چنان زيبايي دارد كه به تنهايي قادر است به عنوان يك قطب جهانگردي تجهيز و مورد بهره برداري قرار گيرد. عبور آن از دره شگفت انگيزي كه عمده نقاط آن را جنگل هاي بلوط فرا گرفته است و تركيب اين مناظر با جريان رود و كوه مناظر بديعي را به بازديدكنندگان عرضه مي كند. امكانات ماهي گيري، قايقراني، شنا و استراحت گاه هاي اطراف آن همراه با فضاهاي عشايري، جاذبه هاي سياحتي كارون را به طور چشم گيري افزايش مي دهد.
كارون از چشمه سارهاي دامنه كوه هاي ونك و زردكوه واقع در دهستان شوراب در 91 كيلومتري باختر شمالي شهركرد سرچشمه گرفته و با نام آب كوهرنگ از دره خاوري زرد كوه به سوي جنوب خاوري روان مي شود. در دامنه شمالي كوه چهل خشت با دو ريزابه كوچك مخلوط شده و قبل از ورود به درياچه سد كوهرنگ با يك ريزابه نسبتا بزرگ درهم مي آميزد. پس از ورود به درياچه سد كوهرنگ قسمتي از آب آن توسط تونلي كه در شكم كوه كاركنان حفر شده به سرچشمه هاي زاينده رود مي ريزد و قسمت ديگر آن از سد عبور كرده و از طريق دره خاوري زردكوه به دهستان بيرگان وارد مي شود. در اين دهستان با دو سه ريزابه نسبتا عمده مخلوط شده و پس از پيمودن دامنه خاوري كوه قيصري به دهستان دوآب وارد مي شود. در اين دهستان نخست با رود دو آب مخلوط شده و پس از طي دره خاوري كوه هفت كرتان وارد دهستان پشتكوه از شهرستان بروجن مي شود. در اين دهستان نخست با آب كري سپس با آب تنگ محمود و بعد از آن با رودخانه سبزكوه مخلوط شده و بعد از طريق دره ميان كوه هاي لجن و سبزكوه در شمال و كوه هولن در جنوب به دهستان لردگان وارد مي شود. در ادامه مسير خود در مقابل دماغه خاوري كوه هولن با رودخانه كره مخلوط شده و رو به باختر تغيير مسير مي دهد كه با پيمودن دره جنوبي كوه هولن از كنار روستاهاي دشت ارمند و سونك مي گذرد و با چند ريزابه كم اهميت مخلوط مي شود.
كارون در ادامه مسير خود و با ورود به دره جنوبي كوه دول گير با آب سرخون مخلوط شده و در يك كيلومتري جنوب خاوري روستاي كبوسي با آب بازوفت كه يكي از ريزابه هاي مهم كارون به شمار مي آيد در هم مي آميزد و رو به جنوب به دره ميان كوه هاي شش بر (در خاور) و اته (در باختر) وارد مي گردد. در انتهاي جنوبي دره مزبور با رودخانه منج مخلوط شده و از طريق دره جنوبي كوه آته به سوي روستاي چته روان مي شود. در يك كيلومتري باختر جنوبي روستاي مزبور با رودخانه خرسان كه يكي ديگر از ريزابه هاي مهم كارون محسوب مي گردد مخلوط شده و رو به سوي شمال باختري تغيير مسير مي دهد. وجود جنگل هاي نسبتا متراكم بلوط در حواشي مسيرهاي اصلي و در حواشي رودخانه كارون كه تقريبا سرتاسر منطقه را در بر گرفته است، از موجبات شگفتي اين حوزه به شمار مي آيد. حواشي اين رود خروشان قرارگاه آبادي ها و محل اتراق طوايف ايل بختياري است و نبض حيات اجتماعي و اقتصادي آنان به حساب مي آيد.
رودخانه كارون پس از طي بخشي از دهستان ميان كوه از استان چهارمحال و بختياري خارج شده و از طريق دهستان دنباله رود وارد استان خوزستان مي شود. نكته جالب توجه اين كه قسمت اعظم جلگه خوزستان را رسوبات كارون تشكيل داده است. در خوزستان و در 8 كيلومتري شمال خاوري شوشتر با رودخانه شور مخلوط شده و پس از عبور از شهر شوشتر متوجه جنوب مي شود. كارون در 30 كيلومتري شمال شهر شوشتر به دو شاخه اصلي خاوري و باختري تقسيم شده و اين شهر را مانند جزيره اي در ميان مي گيرد. شاخه خاوري آن آب گرگاب يا دودانگه و شاخه باختري آن آب شطيط يا چهار دانگه نام دارد. كارون در خوزستان با آب دره بردنخش و آب سوسن درهم مي آميزد و سپس با آب سرحوض و رودخانه مرغاب مخلوط مي شود و پس از عبور از دهستان انديكا به دهستان دشت لالي وارد مي شود. اين رودخانه كه سرچشمه آن در زردكوه بختياري موسوم به كوهرنگ است، پس از طي مسيري طولاني و دريافت شعبات مهم و پرآبي از قبيل گنجان خرسان، بازفت و دز و مشروب ساختن استان هاي چهارمحال و بختياري و خوزستان در 4 كيلومتري خاور خرمشهر به 2 شعبه تقسيم مي شود. يك شعبه به نام بهمن شير از خاور آبادان و به موازات اروندرود گذشته به خليج فارس مي پيوندد و شعبه ديگر به همان نام كارون از جنوب بندر ماهشهر عبور كرده و به اروند رود مي ريزد.
شاخه هاي اصلي رودخانه كارون عبارتند از: آب هاي كوهرنگ و بازفت در باختر و شمال باختري استان چهارمحال و بختياري، آب هاي كيار و ونك در شمال خاوري و خاور استان، رودهاي ماربره و خرسان در جنوب خاوري و خاور آن و آب منچ كه به كارون مياني مي ريزد. قلمروهاي باختري و جنوب باختري منطقه مشتمل بر نواحي لردگان، خان ميرزا، فلاورد و جنوب بازفت كه سر شاخه هاي متعدد رودخانه كارون در آن ها جريان دارد، داراي استعداد قابل ملاحظه اي براي توسعه هستند. در اين ناحيه چندين عنصر ارزشمند گردشگري به موازات هم و در كنار يكديگر قرار دارند. آب و هواي مناسب در فصل زمستان، شبكه گسترده سرشاخه هاي كارون و نزديكي و دسترسي مناسب به خوزستان از طريق جاده هاي آسفالته از جمله اين عناصر هستند.

 

آرامگاهها ، امامزاده ها و زيارتگاهها در شهرستان لردگان

امام زاده عباس علي لردگان
اين امام زاده ازنوادگان امام موسي كاظم(ع) است. محل استقرار: در10كيلومتري روستاي آلوني ودركنار روستا واقع شده است. فاصله آن تالردگان 35 كيلومتراست. امكانات امام زاده: داراي آب لوله كشي وجاده آسفالت است. برق وروشنايي ندارد. درحال حاضر ظرفيت پذيرش امام زاده درروز 1000نفراست. آب وهواي آن درتابستان ملايم ودرزمستان سرد است. فصول مراجعه زائرين درتابستان وپائيز است و هر هفته 20نفربه امام زاده مشرف مي شوند. مساحت بقعه 30 مترمربع و مساحت كل بنا90 مترمربع است.
امام زاده سيد پيرمحمدعلي لردگان
اين امام زاده ازنوادگان امام كاظم(ع) است. محل استقرار: روستاي منجرموئي در10كيلومتري لردگان واقع است. امكانات امام زاده: جاده آسفالت دارد ولي آب آشاميدني وبرق وروشنايي ندارد. ظرفيت پذيرش امام زاده درروز150 نفراست. تابستان گرم وزمستان معتدل دارد وفصول مراجعه زائرين بهار وتابستان است وهرهفته30 زائر به امام زاده مشرف مي شوند. مساحت بقعه 17 ومساحت كل بنا50 مترمربع است.
امام زاده محمد شهسوار لردگان
ازنوادگان امام كاظم (ع) است. محل استقرار: روستاي شهسواردر45كيلومتري لردگان واقع شده است. آب آن ازچشمه تهيه مي شود و روشنايي هم ندارد ظرفيت پذيرش آن درروز250 نفراست وهرهفته 20نفرزائر به آنجا مشرف مي شوند. مساحت بقعه 20 ومساحت كل بنا 300 مترمربع است. فصول مراجعه زائران تابستان است.

امام زاده سيد جعفرثيامي لردگان
اين امام زاده ازنوادگان امام كاظم(ع) است ودرروستاي ثيامي در50 كيلومتري لردگان قراردارد.جاده آسفالت دارد وبرق وآب آشاميدني ندارد. ظرفيت پذيرش: درروز200 نفراست. فصول مراجعه زائران بهار وپائيز است وهرهفته 20 نفربه امام زاده مشرف مي شوند. مساحت بقعه 12ومساحت كل بنا 50 مترمربع است.

امام زاده شاه عبدالرحمن لردگان
اين امام زاده ازنوادگان امام موسي كاظم(ع) است. ظرفيت پذيرش آن درروز200نفراست وفصول مراجعه زائران بهاروتابستان است وهرهفته20 نفربه امام زاده مشرف مي شوند.مساحت بقعه20 ومساحت كل بنا60 مترمربع است.

امام زاده محمد حنفيه لردگان
ازنوادگان امام موسي كاظم(ع) است ودرروستاي مال خليفه در55 كيلومتري لردگان واقع است. ظرفيت پذيرش امام زاده درروز50 نفراست وفصول مراجعه تابستان وپائيز بيشترازسايرفصول است. هرهفته 10نفربه امام زاده مشرف مي شوند. مساحت بقعه30 ومساحت كل بنا50 مترمربع است.

امام زاده حسن علي اكبر لردگان
امام زاده ازنوادگان امام كاظم(ع) است ودرروستاي علي اكبردر77 كيلومتري لردگان واقع است. مساحت بقعه16ومساحت كل بنا 60 مترمربع است. هرهفته 20 نفربه امام زاده مشرف مي شوند.درحال حاضرظرفيت پذيرش امام زاده درروز400 نفراست وفصول مراجعه زائران تابستان بيشترازسايرفصول است. سايرتوضيحات: اين امام زاده درارتفاعات بلند كه داراي چشم انداز زيباست قرارگرفته ورودخانه نزديك آن باعث جذب مردم مي شود.

امام زاده سيد محمد لردگان
اين امام زاده ازنوادگان امام كاظم(ع) است ودربالاي روستاي سيدمحمد در40 كيلومتري لردگان واقع شده است. ظرفيت پذيرش درروز10نفراست و هرهفته 20 نفربه امام زاده مشرف مي شوند. مساحت بقعه 42 ومساحت كل بنانيز42 مترمربع است.
امام زاده احمد لردگان
امام زاده احمدازنوادگان امام كاظم (ع) است ودروسط روستاي شيرمرد در54 كيلومتري لردگان واقع شده است.ظرفيت پذيرش در روز150نفراست وهرهفته 30 نفرزائربه امام زاده مشرف مي شوند. مساحت بقعه 40 ومساحت كل بنا100مترمربع است.

امام زاده شاه عبدالباقي لردگان
اين امام زاده ازنوادگان امام موسي كاظم(ع) است ودرروستاي كل گچي در5 كيلومتري لردگان واقع است. ظرفيت پذيرش درروز800 نفراست وهرهفته20 نفربه امام زاده مشرف مي شوند. مساحت بقعه30 ومساحت كل بنا60 مترمربع است.

امام زاده جعفر لردگان
اين امام زاده ازنوادگان امام كاظم(ع) است ودرروستاي پيران در4 كيلومتري لردگان واقع شده است. امكانات امام زاده: داراي جاده آسفالت وآب لوله كشي وبرق است.ظرفيت پذيرش درروز700 نفراست وهرهفته 80 زائر به آنجا مشرف مي شوند. مساحت بقعه70ومساحت كل بنا 100مترمربع است. بناي امام زاده به علت مخروبه بودن درسال1350بازسازي ومرمت شده است.

امام زاده سيداحمد لردگان
ازنوادگان امام موسي بن جعفر(ع) است ودرروستاي ارمند در20 كيلومتري لردگان واقع شده است وداراي جاده آسفالت وآب آشاميدني وبرق وروشنايي مي باشد. ظرفيت پذيرش درروز300 نفراست وهرهفته 50 زائربه امام زاده مشرف مي شوند. مساحت بقعه12 ومساحت كل بنا40 مترمربع است.

امام زاده سيدسلطان لردگان
اين امام زاده ازنوادگان امام موسي كاظم(ع)است ودرروستاي زرين درخت در17كيلومتري لردگان واقع شده است. ظرفيت پذيرش درروز300 نفر است وهرهفته 50 نفرزائربه امام زاده مشرف مي شوند. مساحت بقعه25 ومساحت كل بنا160مترمربع است.
محل امام زاده جايي است كه ازدرختان جنگلي پوشيده شده وداراي رودخانه نيز مي باشد ومي تواند درآينده محل سياحتي وزيارتي خوبي گردد.
امام زاده سيد زاهد محمود لردگان
اين امام زاده ازنوادگان امام موسي كاظم(ع)است ودرروستاي درده كهنه در60 كيلومتري لردگان واقع شده است. درحال حاضرظرفيت پذيرش امام زاده درروز1000نفر است وهرهفته20 زائربه امام زاده مشرف مي شوند. مساحت بقعه20 ومساحت كل بنا100مترمربع است.

 

قلعه ها ، برجها و آتشكده ها در شهرستان لردگان

قلعه هاي افغان لردگان
در خان ميرزا و تپه كندر در فلار دو تپه باقي مانده است. تپه لردگان كه باقي مانده قلعه هاي افغان ها در آن زمان است و ديگري قلعه لردگان كه به صورت مخروبه اي در كنارچشمه برم لردگان واقع شده است.

قلعه زمان خان لردگان
قلعه لردگان كه بيش از صد سال عمر دارد، در مركز شهر كنوني و كنار چشمه و حوضچه آب مصفايي به نام برم قرار دارد. اين قلعه را زمانخان نامي كه اكنون نسل چهارم و پنجم وي در قيد حيات هستند، ساخته است. برم لردگان توسط خوانين زنگنه ساخته شده و از همان زمان قلعه نيز در كنار آن احداث شد. تمامي قلعه زمانخان لردگان به استثناي هشتي ورودي و چند متر حصار طرف باختر آن، تخريب و تسطيع شده، اما همين بقاياي به جا مانده اطلاعاتي از وضعيت معماري و مصالح به كار رفته در بنا به دست مي دهد. اين قلعه در دو طبقه ساخته شده و شامل اندروني، بيروني، انبارهاي آذوقه، سرطويله و اصطبل است. علاوه بر اين در قسمت هاي مختلف زيرزمين هايي جهت ذخيره غلات، نگهداري اسلحه و مهمات و زنداني كردن افراد تعبيه شده است.


X