معرفی وبلاگ
سلام ،‌ خوش آمديد . در اين وبلاگ موضوعات زير مطرح مي شوند : اطلاعات ايران شناسي (معرفي شهرهاي ايران به تفكيك هر استان) - تاريخ ايران - ادبيات ايران زمين - جغرافياي ايران - گالري تصاوير و ... منابع وبلاگ => نرم افزار مرز پر گهر - سايت هاي : نماي ايران ، كتاب اول ، ساجد ، سازمان ميراث فرهنگي استان اصفهان ، پارست ، مؤسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران ، گنجور دات نت
لينك دوستان
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 1530069
تعداد نوشته ها : 1100
تعداد نظرات : 27
Rss
طراح قالب

موسسه تبيان - ايران شناسي

Translate
لينك دوستان تبياني
پيج رنك

ايران‌شهر يكي از شهرهاي قديمي ايران است كه قبلا« فهره» يا «فهرج» ناميده مي شده و در اوستا به نام «پهله» يا «پهره» نام برده شده است شهرستان ايران‌شهر در قسمت مركزي بلوچستان در فاصله 365 كيلومتري زاهدان واقع شده است.صنعت سوزن دوزي و سكه دوزي كه‌خاص استان سيستان و بلوچستان است در اين منطقه ‌نيزرايج‌است.قالي‌بافي‌، گل‌دوزي، سوزن‌دوزي، پولك‌دوزي، آيينه‌دوزي، سكه‌دوزي،بلوردوزي،دكمه‌دوزي،قاليچه،چادربافي، جواهرسازي و سنج‏سازي و خامه‌دوزي نيز از جمله ديگر صنايع دستي مردم‌اين شهرستان محسوب مي شود. مردم اين منطقه مسلمان و سني مذهبند و به زبان‌هاي فارسي و بلوچي سخن مي گويند. قلعه‌رندان، قلعه بمپور،قلعه قديمي ايران‌شهر، قلعه سرباز، ناحيه بمپور و روستاي چانف مكان‌هاي ديدني و تاريخي ايران‌شهر را تشكيل مي‌دهند.
مكان هاي ديدني و تاريخي
قلعه رندان، قلعه بمپور،قلعه قديمي ايرانشهر، قلعه سرباز، ناحيه بمپور و روستاي چانف مكان‌هاي ديدني و تاريخي ايران‌شهر را تشكيل مي‌دهند.

صنايع و معادن
صنايع ماشيني يا كارخانه اي ايران‌شهر نوپا بوده و سيمان سازي، آجرسازي، موزائيك سازي و كارخانه هاي نان ماشيني را شامل مي‌شود. اقتصاد شهرستان ايران‌شهر بر كشاورزي و صنايع ماشيني استوار شده است و عمده ترين صادرات منطقه را خرما، تره بار و مركبات تشكيل مي‌دهد.
كشاورزي و دام داري
ايران‌شهر به دليل داشتن زمين هاي حاصل‌خيز و رودهاي بمپور دامن و سرباز داراي محصولات كشاورزي گرمسيري است و با وجود وضعيت نامساعد جغرافيايي، كشاورزي فعاليت غالب توليدي در كل شهرستان به حساب مي آيد. بادهاي شديد و باران هاي سيل آسا (كه سبب فرسايش خاك مي شود) و سنگ هاي غير قابل نفوذ كوه هاي منطقه، كار كشاورزان را بسيار مشكل مي كند. از طرف ديگر به دليل كمبود بارندگي و رطوبت نياز به رودخانه، چاه ژرف و نيمه ژرف است. با وجود تمام مشكلات كشاورزي، وجود محصولات متنوعي چون گندم، جو، كنجد، توتون، تنباكو، تره بار، گياهان علوفه اي، بنشن، مركبات، خرما، انار، انجير، انگور، و توت كه از محصولات اين شهرستان هستند، نشان از سخت كوشي و اراده مردم و غلبه بر طبيعت خشن منطقه دارد. در اين منطقه دام‌داري در كنار كشاورزي جريان داشته و به صورت ييلاق و قشلاق كردن اهالي انجام مي شود. واحدهاي دام‌داري بزرگ، در مركز شهرستان تأسيس شده است و فرآورده هاي آن نيازهاي لبني اهالي را تأمين مي نمايد.
مشخصات جغرافيايي
شهرستان ايران‌شهر از نظر جغرافيايي در 60 درجه و 41 دقيقه درازاي خاوري و 27 درجه و 12 دقيقه پهناي شمالي و درقسمت مركزي استان سيستان و بلوچستان واقع شده است. ايران‌شهر از شمال به زاهدان، از باختر به بم و جيرفت، از خاور به سراوان و از جنوب به چابهار محدود شده و در منتهي اليه قسمت خاوري با كشور پاكستان هم مرز است. شهرستان ايران‌شهر در 333 كيلومتري جنوب باختري زاهدان و در مسير راه زاهدان – بندر چابهار در 571 متري از سطح دريا قرار دارد. رود بمپور از 4 كيلومتري جنوب شهرگذشته و پس از 130 كيلومتر به هامون جازموريان مي ريزد. آب و هواي اين شهرستان گرم و خشك بوده و در سرشماري سال 1375 اين شهرستان 295456 نفر جمعيت داشته است. مسيرهاي دسترسي به اين منطقه عبارت اند از:
راه ايران‌شهر _ خاش به سمت شمال خاوري به درازاي 150 كيلومتر
راه ايران‌شهر _ چابهار به سمت جنوب به درازاي 375 كيلومتر
راه آسفالته ايران‌شهر _ بم به سمت شمال باختري به درازاي 372 كيلومتر
هم چنين راهي به سمت جنوب از 18 كيلومتري اين راه امتداد يافته كه ايران‌شهر را به درازاي 385 كيلومتر به چابهار متصل مي كند.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
ايران‌شهر يكي از شهرهاي قديمي ايران است كه قبلا« فهره» يا «فهرج» ناميده مي شده و در اوستا به نام «پهله» يا «پهره» نام برده شده است. معرب اين دو كلمه «فهره» به معناي شهر بزرگ است كه نشان مي دهد اين مكان در قديم يكي از بزرگ ترين شهرهاي بلوچستان و ايران بوده و به همين جهت آن را همواره با پسوند شهر ذكر كرده اند. ايران‌شهر در زمان حمله اسكندر، منطقه اي آباد و سرسبز بود و مورخين ايراني نوشته اند كه اگر آب و علف و خرماي پهرگ به قشون اسكندر نمي رسيد، هيچ كس زنده نمي ماند. در زمان ناصرالدين شاه قاجار، والي بلوچستان به دليل آب و هواي خوب اين منطقه قلعه هايي را در آن بنا كرد. ايران‌شهر با توجه به قدمت تاريخي و گسترش تدريجي به نمونه اي از شهر معاصر تبديل شده است.

 

عمارات و محوطه هاي باستاني درشهرستان ايرانشهر

عمارات باستاني ايرانشهر به شرح ذيل نام برده ميشوند و به محض كسب و جمع آوري اطلاعات كامل آنها شرح هريك در ادامه خواهد آمد: ساختمان قديمي بهداشت محيط - ساختمان قديمي آموزش و پرورش- دو باب ساختمان باغ كشاورزي

 

قلعه ها ، برجها و آتشكده ها درشهرستان ايرانشهر

قلعه ها ي ايرانشهر به شرح ذيل نام برده ميشوند و به محض كسب و جمع آوري اطلاعات كامل آنها شرح هريك در ادامه خواهد آمد: قلعه بمپور - قلعه ناصري/دوستمحمد - قلعه سرباز - قلعه سعيد آباد - قلعه محترم آباد - قلعه هريدوك - قلعه ميرمارك - قلعه پير كنار - قلعه سركهوران - قلعه پيپ - قلعه مسكوتان - قلعه اسپكه - قلعه قديمي گوهر پشت - قلعه رندان - قلعه دامن - قلعه ابتر - قلعه آبشار - قلعه افشان - قلعه روستاي لورآپ معروف به هارون - قلعه فيروزآباد راسك - قلعه پيشين - قلعه گوران - قلعه ايرافشان

 

آرامگاه ها ، امامزاده ها و زيارتگاه ها درشهرستان ايرانشهر

زيارتگاهها و آرامگاههاي ايرانشهر به شرح ذيل نام برده ميشوند و به محض كسب و جمع آوري اطلاعات كامل آنها شرح هريك در ادامه خواهد آمد: زيارتگاه جناب علي - قبرستان دامن - قبرستان سيه گان - زيارتگاه سلطان خراسان يا قدمگاه حضرت علي - زيارتگاه پادشاه


X