معرفی وبلاگ
سلام ،‌ خوش آمديد . در اين وبلاگ موضوعات زير مطرح مي شوند : اطلاعات ايران شناسي (معرفي شهرهاي ايران به تفكيك هر استان) - تاريخ ايران - ادبيات ايران زمين - جغرافياي ايران - گالري تصاوير و ... منابع وبلاگ => نرم افزار مرز پر گهر - سايت هاي : نماي ايران ، كتاب اول ، ساجد ، سازمان ميراث فرهنگي استان اصفهان ، پارست ، مؤسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران ، گنجور دات نت
لينك دوستان
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 1530074
تعداد نوشته ها : 1100
تعداد نظرات : 27
Rss
طراح قالب

موسسه تبيان - ايران شناسي

Translate
لينك دوستان تبياني
پيج رنك

بندر چابهار به سبب قرار گرفتن در نزديكي منطقه استوايي، از تغييرات دماي اندكي در فصول مختلف سال برخوردار است. ‌بندر زيباي چابهار گرچه شايد در نخستين نگاه، ناحيه‌اي محروم وفاقد جاذبه‌هاي گردشگري و پيشينه تاريخي به نظر آيد؛ اما واقعيت آن است كه اين ناحيه داراي بهترين كرانه اقيانوسي كشور و معتدل‌ترين هواي جنوب كشور است.
گل‌فشان‌ها، سواحل صخره‌اي و زيبا، مساجد زيباي محلي، بافت سنتي و زندگي ديدني بلوچ‌ها با كپرهاي خود، درخت انجير معابد و آثار فراوان تاريخي از جمله جاذبه‌هاي توريستي اين بندر زيبا هستند. بر اين اساس و با توجه به محسوس نبودن فصول پاييز و زمستان و باقي ماندن سبزي درختان در اين منطقه، فصول چهارگانه به فصل بهار تشبيه و منطقه به چهار بهار معروف گرديده است. نام چهاربهار رفته‌رفته به صورت چابهار تغيير شكل پيدا كرده است. چابهار جنوبي ترين شهر استان است كه در فاصله 761 كيلومتري زاهدان قرار دارد.
اين شهر در زمان‌هاي قديم «بندر تيس» نام داشته و يكي ازمراكز مهم تجاري كرانه هاي درياي عمان به شمار مي‌آمده است.خرابه‌هاي بندر‌تيس، در حال حاضر در9 كيلومتري چابهار امروزي بر جاي مانده است. اقتصاد شهرستان چابهار بر كشاورزي، ماهي‌گيري، دام‌داري و صنايع دستي استوار شده است. اين منطقه هم اكنون به دليل دسترسي به آب‌هاي جنوبي ايران‌ و موقعيت‌خاص منطقه، بازرگاني مهم‌ترين فعاليت‌اقتصادي رايج در اين بندر شده است. مركبات، زيتون، موز، انبه، خرما، ‌نيشكر، صنايع دستي، ماهي و كالاي خارجي از صادرت اين منطقه به شمار مي رود.
چابهارمهم ترين بندر بازرگاني كرانه بلوچستان محسوب مي شود و به واسطه مركزيت داشتن، محل ورود اجناس خارجي از نقاط مختلف و هم چنين از بنادر كوچكي است كه ميان جاسك و گواتر قرار گرفته اند. امام زاده غلام رسولي، مقبره شيخ شميل، روستاي تيس به همراه سواحل زيباي چابهار مهم‌ترين ديدني هاي شهرستان چابهار را تشكيل مي‌دهند.
مكان هاي ديدني و تاريخي
امام زاده غلام رسولي، مقبره شيخ شميل، روستاي تيس به همراه سواحل زيباي چابهار مهم‌ترين ديدني هاي شهرستان چابهار را تشكيل مي‌دهند.
كشاورزي و دام داري
بهترين و مناسب ترين ناحيه جهت كشاورزي و دام‌داري در شهرستان چابهار، جلگه مهم دشت‌ياري است كه از آبرفت هاي رودخانه باهوكلات پوشيده شده است. كشاورزي در اين شهرستان بيش‌تر شامل: كشت گندم، جو، بنشن، و نيز پرورش باغ‌هاي مركبات و خرما است. در جلگه دشت‌ياري علاوه بر توليدات نام‌برده يونجه، تره بار، برنج، انبه، موز، نارگيل، زيتون، مركبات، انار و نيشكر نيز به عمل مي آيد. دام‌داري از جمله مشاغل روستاييان و عشاير منطقه است كه فرآورده‌هاي آن به مقدار كم صادر مي‌شود. شيوه دام‌داري در اين ناحيه بيش‌تر سنتي است و دام‌داران عموما بلوچ هستند. ماهي‌گيري نيز از مشاغل اصلي و اوليه اهالي چابهار است و در سواحل بنادر چابهار و كنارك رواج كامل دارد. اين ناحيه از نظر مقدار ماهي صيد شده از مناطق قابل اهميت كشور به شمار مي رود.
مشخصات جغرافيايي
چابهار از نظر جغرافيايي در 60 درجه و 37 دقيقه درازاي خاوري و 25 درجه و 17 دقيقه پهناي شمالي واقع شده است. اين شهرستان از شمال به شهرستان هاي ايرانشهر و نيك شهر، از سوي خاور به پاكستان، از جنوب به درياي عمان و از باختر به شهرستان جاسك محدود مي گردد. شهرستان چابهار كه مركز آن بندرچابهار است از دو بخش مركزي و دشتياري تشكيل گرديده است. علاوه بر مركز شهرستان چابهار و مركز بخش دشتياري (شهر نگور) شهر كنارك در اين منطقه از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.آب‌و هواي چابهار گرم و خشك و تنها در حاشيه ساحلي درياي عمان آب و هوايي گرم و مرطوب دارد. در سرشماري سال 1375، شهرستان چابهار 154.912 نفر جمعيت داشت. مردم منطقه به زبان فارسي با گويش محلي سخن مي گويند. وجود 9/19 درصد از جمعيت شهرستان در مناطق شهري و 1/80 درصد در مناطق روستايي، نمايان‌گر حقايقي آشكار از برتري استقرار جمعيت روستايي نسبت به جمعيت شهري است.راههاي مواصلاتي اين شهر عبارتند از:
1- راه اصلي به سوي شمال خاوري تا سه راه پيشين به درازاي 145 كيلومتر (از پيشين تا زاهدان)
2- راه اصلي به سوي شمال باختري تا كنارك به درازاي 40 كيلومتر
3- راه خاكي فرعي به سوي خاور تا بندر كواتر به درازاي 120 كيلومتر
هم چنين شهرستان چابهار داراي فرودگاهي در فاصله 5/2 كيلومتري شهر مي باشد.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
بندر چابهار به سبب قرار گرفتن در نزديكي منطقه استوايي، از تغييرات دماي اندكي در فصول مختلف سال برخوردار است. بر اين اساس و با توجه به محسوس نبودن فصول پاييز و زمستان و باقي ماندن سبزي درختان در اين منطقه، فصول چهارگانه به فصل بهار تشبيه و منطقه به چهار بهار معروف گرديده است. نام چهار بهار رفته رفته به صورت چابهار تغيير شكل پيدا كرده است. چابهار جنوبي ترين شهر استان است كه در فاصله 761 كيلومتري زاهدان قرار دارد. اين شهر در زمان هاي قديم «بندر تيس» نام داشته و يكي ازمراكز مهم تجاري كرانه هاي درياي عمان به شمار مي آمده است. خرابه هاي بندر تيس، در حال حاضر در9 كيلومتري چابهار امروزي بر جاي مانده است.بندر چابهار در گذشته هاي دور در تجارت خارجي ايران اهميت بسياري داشته، اما از سال 1310 هـ. ق به بعد توجه كمتري به اين منطقه شده است. امروزه اين بندر از نظر سوق الجيشي اهميت ويژه اي دارد. ايجاد اسكله شهيد بهشتي، اتصال اين بندر به شهرهاي داخلي بلوچستان به وسيله راه آسفالته، قرارگرفتن بر كرانه درياي عمان و راه اقيانوس هند، داشتن عمق مناسب آب جهت نزديكي كشتي هاي بزرگ تا حدود 5/1 كيلومتري، وسعت مناسب و زياد جهت تمركز ناوهاي نظامي و مخازن، موقعيت مناسب آن از لحاظ حمل و نقل و ورود كالاها و ماهيگيري، ازجمله موارد مهمي است كه بندر چاه بهار را در رديف يكي از بهترين بنادر كرانه جنوب كشور قرار مي دهد.

 

مساجد و مدارس مذهبي درشهرستان چابهار

از مساجد اين شهر ميتوان از مسجد آل رسول نام برد كه شرح كامل آن در دست تهيه ميباشد.البته مساجد متعدد ديگري در اين شهر وجود دارند كه آنها نيز پس از جمع آوري اطلاعات در اين بخش قيد ميشوند.

 

آرامگاه ها ، امام زاده ها و زيارتگاه ها درشهرستان چابهار

آرامگاه ها ، امام زاده ها و زيارتگاه هاي اين شهر به شرح ذيل ميباشند كه بدليل عدم دسترسي به اطلاعات جامع متاسفانه امكان شرح كامل آنها تا اين لحظه ميسر نگرديد ليكن تلاش براي كسب اطلاعات كامل از آنها ادامه دارد كه اميد است هرچه سريعتر به ثمر رسيده و به اطلاع علاقه مندان برسد:
امامزاده سيد غلام رسول - مزار خليفه محمد شاه - معبد تيس

 

عمارات و محوطه هاي باستاني درشهرستان چابهار

عمارات باستاني اين شهر به شرح ذيل ميباشند كه بدليل عدم دسترسي به اطلاعات جامع متاسفانه امكان شرح كامل آنها تا اين لحظه ميسر نگرديد ليكن تلاش براي كسب اطلاعات كامل از آنها ادامه دارد كه اميد است هرچه سريعتر به ثمر رسيده و به اطلاع علاقه مندان برسد:
ساختمان قديمي پست - ساختمان قديمي فرمانداري - ساختمان قديمي اداره گمرك - ساختمان پيروز گت

 

قلعه ها ، برجها و آتشكده ها درشهرستان چابهار

قلعه هاي باستاني اين شهر به شرح ذيل ميباشند كه بدليل عدم دسترسي به اطلاعات جامع متاسفانه امكان شرح كامل آنها تا اين لحظه ميسر نگرديد ليكن تلاش براي كسب اطلاعات كامل از آنها ادامه دارد كه اميد است هرچه سريعتر به ثمر رسيده و به اطلاع علاقه مندان برسد:
قلعه تيس - آتشكده تيس - قلعه قديمي تمپي

 

پلها و بند هاي تاريخي در شهرستان چابهار

بندهاي تاريخي اين شهر به شرح ذيل ميباشند كه بدليل عدم دسترسي به اطلاعات جامع متاسفانه امكان شرح كامل آنها تا اين لحظه ميسر نگرديد ليكن تلاش براي كسب اطلاعات كامل از آنها ادامه دارد كه اميد است هرچه سريعتر به ثمر رسيده و به اطلاع علاقه مندان برسد:
بند فيل بند - سدهاي طبيعي


X