معرفی وبلاگ
سلام ،‌ خوش آمديد . در اين وبلاگ موضوعات زير مطرح مي شوند : اطلاعات ايران شناسي (معرفي شهرهاي ايران به تفكيك هر استان) - تاريخ ايران - ادبيات ايران زمين - جغرافياي ايران - گالري تصاوير و ... منابع وبلاگ => نرم افزار مرز پر گهر - سايت هاي : نماي ايران ، كتاب اول ، ساجد ، سازمان ميراث فرهنگي استان اصفهان ، پارست ، مؤسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران ، گنجور دات نت
لينك دوستان
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 1529937
تعداد نوشته ها : 1100
تعداد نظرات : 27
Rss
طراح قالب

موسسه تبيان - ايران شناسي

Translate
لينك دوستان تبياني
پيج رنك
 

شهرستان سپيدان در باختر استان فارس واقع شده است. سپيدان از شمال و خاور به شهرستان مرودشت، از جنوب به شهرستان شيراز، از جنوب باختري و باختر به شهرستان ممسني و از شمال باختري به استان كهگيلويه‌و بوير احمد محدود مي‌شود. عده اي از طوايف قشقايي، طوايف كشكولي بزرگ و كشكولي كوچك نيز در اين منطقه زندگي مي كنند. گليم بافي و جاجيم بافي مهم ترين صنايع دستي شهرستان سپيدان را تشكيل مي‌دهد. اين صنايع در شهرها و روستاهاي مختلف شهرستان سپيدان و بيش تر توسط زنان و دختران تهيه و توليد مي شوند.
مكان هاي ديدني و تاريخي
جاذبه هاي طبيعي مهم ترين مكان هاي ديدني شهرستان سپيدان را تشكيل مي دهند. تركيب درختان جنگلي با توپوگرافي ناحيه كوهستاني و رودخانه اي، در دره ها و تنگ هاي عميق و خرم، گردشگاه هاي زيبايي را به وجود آورده اند كه محل آسايش مردم محلي و مسافران اين خطه است. دشت هاي سرسبز مملو از گل هاي رنگارنگ و چشمه هاي متعدد به همراه آبشارهاي بزرگ و كوچكي چون آبشار مارگون با زيبايي هاي خاص پيرامون خود، جلوه هاي اعجاب انگيزي از طبيعت شهرستان سپيدان را به نمايش گذاشته و اين منطقه را در زمره مناطق ديدني استان فارس قرار داده است.
كشاورزي و دام داري
شغل اصلي مردمان اين ناحيه كشاورزي و دامداري است. عمده ترين محصولات اين منطقه غلات، حبوبات انواع ميوه گردو، سيب و گوجه مي باشد. آب كشاورزي در اين منطقه از رود ها و چشمه ها تامين مي شود. دام داري نيز به لحاظ موقعيت مساعد جغرافيايي در منطقه رواج دارد و انواع محصولات دامي از قبيل فرآورده هاي لبني و روغن از توليدات اين بخش مي باشد. پرورش زنبور عسل نيز دراين منطقه رايج است. بازرگاني اين منطقه بر 3 شغل مهم كشاورزي و باغ داري و دام داري و صنايع دستي استوار است و مهم ترين صادرات منطقه را گندم، جو، بنشن، گردو،‌ عسل، فرآورده هاي شيري، روغن، فرش، روكش گيوه تشكيل مي دهد.
مشخصات جغرافيايي
شهرستان سپيدان در باختر استان فارس واقع شده است. سپيدان از شمال و خاور به شهرستان مرودشت، از جنوب به شهرستان شيراز، از جنوب باختري و باختر به شهرستان ممسني و از شمال باختري به استان كهگيلويه و بوير احمد محدود مي‌شود. مركز اين شهرستان، اردكان است كه در 100 كيلومتري شمال باختري شيراز و در مسير راه شيراز – ياسوج قرار گرفته است. آب و هواي اين شهرستان معتدل متمايل به سرد مي باشد. اردكان در 51 درجه و 59 دقيقه طول جغرافيايي و 30 درجه و 15 دقيقه عرض جغرافيايي و در ارتفاع 2240 متري از سطح دريا واقع شده است. مسيرهاي دسترسي اين منطقه را راه اردكان – شيراز به طول 100 كيلومتر، راه اردكان – ياسوج به طول 80 كيلومتر و مسير اردكان – نور آباد به طول 85 كيلومتر تشكيل مي‌دهند. در سرشماري سال 1375 جمعيت شهرستان سپيدان 87246 نفر برآورد شد. مردم منطقه آريايي نژادند و به زبان فارسي با گويش هاي تركي و لري سخن مي گويند. عده اي از طوايف قشقايي، طوايف كشكولي بزرگ و كشكولي كوچك نيز در اين منطقه زندگي مي كنند.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
مركز شهرستان سپيدان يا بيضا، اردكان است. اردكان در لغت به معني نوعي از جدول ها و اشكال نجومي است. واژه «ارد» را قهر و غضب نيز معني كرده اند. «ارد» در واژه محلي به معناي شير و «كان» به معناي معدن است، و چون در پيرامون اين منطقه شيرهاي درنده وجود داشته لذا به نام اردكان يعني محل شيرها منسوب گرديده است. ضمنا نام قديمي و اوليه اردكان «ارز كوه» بوده است. قدمت اردكان به دوران صفويه مي رسد و بنا به روايات، در زمان شاه طهماسب صفوي ايجاد گرديده است. نام عربي البيضا به معني سفيد است كه معمولا علاوه بر ناميدن يك شهر جهت نام گذاري يك منطقه وسيع نيز مورد استفاده قرار گرفته است. اين اسم بار اول در زمان تصرف محل مزبور توسط اعراب، به مكان مربوطه اطلاق شده است. در سال 39 هجري (660/659 ميلادي) ساكنين استخر - پايتخت قديمي فارس جنبش جديدي را آغاز كردند تا سيادت متزلزل عربي را ازبين ببرند. به همين جهت فرمانده قشون عرب حوزه فارس با لشكرياني از شهر بصره به جلگه مردودشت اعزام شد. وي براي تشكيل هسته اصلي اردوگاه نظامي خويش جهت سركوب قيام استخر( واقع در حاشيه خاوري مرودشت) قلعه اي را در جبهه باختري آن بنا نهاد.براساس روايات شهر سپيدان از خانه هاي خشتي تشكيل يافته كه با يك حصار محصور شده بود. اين شهر داراي يك ارگ و حومه اطراف آن مي شده و علاوه بر وجود يك مسجد جمعه و مسجد اصلي از 1 زيارتگاه پر از زوار نيز رواياتي نقل شده است. محدوده شهري بيضا در دوره قرون وسطي مي بايستي برطبق نتايج آثار باستاني مكشوفه محدود كامل تل بيضاي كنوني و تپه شاه قلعه قطب الدين و بالاخره تپه و مزارع اطراف آن را شامل شود. آثاري مثل صفحه مرمري منقوش و كاشي و اشيايي مانند ميز سنگي نقش دار نشان مي دهد كه در اين جا نه يك دهكده بلكه يك شهر يا يك جامعه مهم و پيشرفته وجود داشته است. در نهايت بايد يادآور شد كه جنگ هاي متعدد در دوره آل بويه و سلجوقيان به شهر لطمه زده است.

 

طبيعت در شهرستان سپيدان

رودخانه اردكان سپيدان
يك رود فصلي است كه از كوه هاي سه چاه و گر در شمال خاوري اردكان سرچشمه گرفته و از باختر اردكان مي گذرد و پس از آبياري نمودن زمين هاي اطراف به رودخانه شش پير مي پيوندد.

رودخانه شش پير سپيدان
اين رودخانه مهم، از كوه هاي جنوب خاوري شهرستان سپيدان سرچشمه مي گيرد و پس از پيوستن به رود كوچك بزغان به سمت جنوب جريان مي يابد و در محلي به نام روديان، وارد دهستان دشمن زياري مي شود. رودخانه شش پير پس از آبياري اراضي كشاورزي دهستان دشمن زياري در 18 كيلومتري خاور فهليان به رود شيرين مي پيوندد و وارد دهستان رستم مي شود.
رودخانه توكل آباد سپيدان
يك رود دايمي به درازاي 35 كيلومتر و مسير كلي شمال باختري است. سرچشمه آن كوه قلات در 58 كيلومتري جنوب خاوري اردكان مي باشد اين رود به رود شش پير مي ريزد.

رودخانه تيزاب سپيدان
تيزاب يك رود دايمي به طول 25 كيلومتراست كه مسير كلي آن جنوب خاوري بوده واز كوه هشار در 53 كيلومتري شمال باختري اردكان سرچشمه مي گيرد. اين رودخانه از منطقه مورسيب عبور مي كند و در سر راه با رومد شور كاكان مخلوط مي شود.

رودخانه جوب خاله سپيدان
جوب خاله يك رود دايمي به طول 30 كيلومتر است كه مسير كلي ان جنوب خاوري است و سرچشمه آن كوه چال كلاغ واقع در منطقه جدول نو در 53 كيلومتري شمال باختري اردكان است. چشمه هاي بسيار زيادي در اين شهرستان وجود دارد كه عمده ترين آنها چشمه هاي يخچالي، جورك، چله گاه بزرگ چله گاه كوچك و انجيرك مي باشند. اين رود پس از طي مسير كوهستاني و پرپيچ و خم، از شهرستان سپيدان خارج مي شود.

رودخانه مارگان سپيدان
اين رودخانه كه از كوه هاي رنج سپيدان سرچشمه مي گيرد. از شاخه هاي رودخانه كر است. رود مارگان پس از پيوستن به چند شاخه ديگر در خارج از شهرستان سپيدان، رودخانه كر را تشكيل مي دهد. آبشار اين رودخانه يكي از معروف ترين آبشارهاي ايران و جهان است.
آبشار مارگون سپيدان
آبشار بزرگ و معروف مارگون كه در مرز دو استان فارس و كهكيلويه و بوير احمد قرار دارد، حاصل آب رودخانه كمهر و حوزه آبخيز آن است كه از ميان صخره ها به طرزي شگفت آور سر ريز مي شود. اين آبشار در خاور ياسوج و در كنار روستاي مارگون واقع شده است.موقعيت طبيعي و چشم اندازهاي اطراف اين آبشار زيبا و بسيار بلند، جلوه هايي اعجاب انگيز پديد آورده است. هم آميزي درختان جنگلي با توپوگرافي ناحيه كوهستاني و رودخانه اي به همراه زيبايي هاي طبيعي دشت هاي مملو از لاله واژگون و گل هاي رنگارنگ ختمي و ديگر گل هاي وحشي، ‌منظره اي بديع پديد مي آورند كه ديدار از آن را به خاطره اي فراموش نشدني تبديل كرده و زيبايي چشم اندازهاي طبيعي آبشار مارگون را صد چندان كرده است. اين مجموعه، پديده اي برجسته و شگفت آور است كه از قابليت هاي گردشگاهي، آموزشي و پژوهشي پر اهميتي برخوردار است و در شمار پديده هاي بي مانند ارزش گذاري مي شود.

آبشار چيكان سپيدان
آبشار چيكان در 55 كيلومتري شهر اردكان در كنار روستاي چيكان واقع شده است.

چشمه بهرغان سپيدان
اين چشمه در فاصله 2 كيلومتري شهر اردكان در حاشيه جاده شيراز - اردكان قرار دارد . آب شيرين و خنك و گواراي آن موجب احداث يك واحد آب معدني در كنار چشمه شده است. آب اين چشمه پس از تصفيه و بسته بندي در اين كارخانه به ديگر نقاط كشور و خارج صادر مي گردد .

چشمه سرموركمهر سپيدان
آب چشمه و دشت هموار كنار آن اين منطقه را كه در 30 كيلومتري شهر اردكان در كنار جاده اردكان به مارگون قرار دارد به يك تفرجگاه سرسبز تبديل كرده است .
سراب كهكران سپيدان
اين منطقه در 35 كيلومتري شهر اردكان واقع شده است. وجود چشمه هاي آب و درختان كهنسال چشم انداز زيبايي به اين منطقه داده است.

چشمه و برم شش پير سپيدان
آب چشمه شش پير از بهترين آب هاي كشور است. اين چشمه در نزديكي روستاي برشنه 7 كيلومتري شهر اردكان قرار دارد. در درياچه برم شش پير كه زيبايي خاصي دارد ماهي گيري هم ممكن است. در حاشيه اين درياچه يك پارك جنگلي در حال ساخت است.
درياچه برم فيروز سپيدان
اين درياچه زيبا در ارتفاعات حاشيه شمالي شهراردكان در كنار جاده اردكان - مارگون - كمهر واقع شده است. آب اين درياچه از برف هاي ارتفاعات تامين مي شود. دوست داران طبيعت با يك ساعت پياده روي مي توانند از اين منطقه زيبا ديدن نمايند.

گردشگاه چله ‌گاه سپيدان
اين گردشگاه در 10 كيلومتري شهرستان سپيدان واقع شده و هم اكنون شهرداري سپيدان به طور موقت طرح كمپينگ آن را به اجرا درآورده است. اين گردشگاه در فصل‌هاي بهار و تابستان پذيراي انبوهي از مردم است. روستاي چله ‌گاه كه از توابع شهرستان سپيدان است، بر سر راه مارگون واقع شده و تا سپيدان 25 كيلومتر فاصله دارد. اين منطقه در فصل زمستان مكان مناسبي براي علاقه ‌مندان به ورزش‌هاي كوهستاني است.

گردشگاه و پيست اسكي سپيدان
تنها پيست اسكي جنوب ايران در فاصله 5 كيلومتري شهر اردكان در حاشيه جاده آسفالته اردكان - كمهر واقع است. ريزش زياد برف در زمستان كه گاه ارتفاع آن به 3 متر مي رسد موجب ساخته شدن دو پيست اسكي به نام هاي شكرك و سه چاه است كه امكاناتي از قبيل بالابر و وسايل لازم و ديگر امكانات مراجعين در اين منطقه فراهم شده است. اين پيست كه در شهرستان سپيدان واقع شده يكي از ارزشمندترين نقاط مناسب ورزش هاي كوهستاني است.
گردشگاه تنگ تيز آب
تنگ تيزآب در فاصله 20 كيلومتري شمال باختر سپيدان واقع شده و گذرگاه يكي از شعبه‌هاي رودخانه بشار است كه از كوه‌هاي سپيدان و ياسوج سرچشمه مي گيرد. اين رودخانه دايمي آبي شيرين دارد و مورد استفاده شرب و كشاورزي است. گونه‌هاي مختلف ماهيان بومي نيز در آن ديده مي شوند. تنگ تيزآب از پوشش جنگلي مناسب برخوردار است و درختان آن را بيشتر بنه، بادام، بلوط و بيد تشكيل مي ‌دهند. تنوع گونه‌هاي درختي و عبور يك رودخانه دايمي از جمله ويژگي ‌هاي اين منطقه‌اند. تنگ تيزآب تابستان‌هاي خنك و خوش آب و هوا و زمستان‌هاي سرد دارد. اين منطقه با آن كه امكانات گردشگاهي مناسب ندارد، در فصل تابستان مورد استفاده بسياري از بازديدكنندگان كه از راه‌هاي دور و نزديك به اين منطقه مسافرت مي ‌كنند قرار مي ‌گيرد. طبيعت كوهپايه‌اي توأم با پوشش جنگلي و رودخانه دايمي، منظره‌اي زيبا را در دل تنگ تيزاب به وجود آورده و جاذبه‌هاي اين گردشگاه را فزوني بخشيده است. مدخل تنگ تيزآب در مجاورت جاده آسفالته سپيدان- ياسوج قرار دارد. فاصله شيراز تا اين محل در حدود 90 كيلومتر است. راه كوهستاني ممسني ـ سپيدان از كنار اين تنگه عبور مي ‌كند. هم اكنون در فصل‌هاي مساعد به ويژه در بهار، در مدخل ورودي اين تنگ چادرهايي براي اقامت بازديد كنندگان نصب شده است كه مورد استفاده قرار مي ‌گيرد.

تنگ غوره دان سپيدان
در فاصله 20 كيلومتري شهر بيضاء چشمه اي پر آب و درختان زياد تفرجگاهي سرسبز به نام تنگ غوره دان را تشكيل داده است. در اين منطقه امكانات اوليه براي گردشگران فراهم آمده است.
تنگ بغديان سپيدان
در فاصله 30 كيلومتري شهر اردكان بعد از روستاي ريگون تفرجگاهي سرسبز با چشمه اي زلال است. دسترسي به اين تنگ با خودرو ممكن نيست و 5 كيلومتر از جاده منتهي به آن را پياده بايد طي كرد.
تپه هاي تل بيضا و تپه شاه قلعه
تپه هاي تل بيضا و تپه شاه قلعه قطب الدين از مهم ترين آثار باستاني شهرستان سپيدان است. بر اساس حفاري هاي به عمل آمده از اين تپه ها، آثاري مانند صفحه مرمري منقوش، كاشي و اشيايي مانند ميز سنگي نقش دار به دست آمده كه نمايان گر اين مطلب است كه در اين منطقه يك شهر يا يك جامعه مهم و پيشرفته وجود داشته است.

 


X